A magyar konyha is többféle bablevest tud felsorakoztatni, de az olaszoknak is van egy tradicionális változatuk. Egyben azonban hasonlítanak, mindkettő tartalmas és isteni finom!
Hozzávalók:
- 1-2 ek olívaolaj
- 1 vöröshagyma aprítva
- 2 szál zellerszár aprítva
- 2 kisebb sárgarépa durván aprítva
- 1 duci fokhagyma
- 3 szál kakukkfű
- 2 szál rozmaring
- fél tk fűszerpaprika
- 1 konzerv aprított paradicsom
- 1 liter zöldség alaplé
- 2 konzerv cannellini bab
- fél fej kelkáposzta
- tálaláshoz zöld pesto (elhagyható)
Elkészítés:
Az olajat egy nagy lábasban felmelegítjük. Hozzáadjuk a felaprított hagymát és zellerszárat. Alacsony hőfokon kb. 5 percig puhára sütjük, majd hozzáadjuk a felaprított sárgarépát, paprikát, zöldfűszer leveleket, és belepréseljük a fokhagymát. Közben szűrőn lecsepegtetjük a babkonzerveket, a káposztát vékonyan felszeleteljük. Amikor a sárgarépa kissé megpuhult (de még al dente, azaz harapós), a zöldségeket felöntjük a paradicsom konzervvel és zöldséglevessel. Forráspontig melegítjük a levest, hozzáadjuk a babot és káposztacsíkokat. 15-20 percig főzzük. Melegen tálaljuk, esetleg 1 kiskanál pestoval és crostini vagy pirítós szeletekkel.