A japán konyhában meglehetősen gyakran keverik az sósat az édessel. A húsos ételeknek kifejezetten jól áll, ilyen a teriyaki csirke is.
Hozzávalók:
A csirkecombokhoz:
- 6 csirkecomb
- 2 közepes db póréhagyma
- 0,5 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
A marináláshoz:
- 100 ml szójaszósz
- 1 dl szaké
- 1 dl mirin
A teriyaki szószhoz:
- 2 ek cukor
- 3 ek szójaszósz
- 40 ml mirin
Elkészítés:
A csirkét megmossuk, és szárazra töröljük. Kb. fél órát a hűtőben marináljuk a tare szószban.
Közben a hozzávalókból összekeverjük a teriyaki szószt. Miután kivettük a húst a pácból, a folyadékot papírtörlővel leitatjuk a combokról.
Kevés olajat közepes lángon serpenyőben felhevítünk, majd beletesszük a combokat, és átsütjük, míg szép színük nem lesz. Először azt az oldalát sütjük, ami a tálaláskor felfelé néz majd. Ennél a lépésnél vigyázzunk, nehogy megégjen, ugyanis a mirin cukrot is tartalmaz. Miután a húsok mindkét oldalát megsütöttük, a felesleges olajat papírtörlővel felitatjuk a serpenyőből.
Ezután ráöntjük a húsra a teriyaki szószt, és takaréklángon, fedő alatt, gyakran locsolgatva addig sütjük, míg be nem sűrűsödik a szósz, és szép fényes felületet nem képez a húson.
Köretként párolt rizst, ugyanebben a szószban megsütött póréhagymát, és daikon oroshit, azaz reszelt jégcsapretket kínálunk.