A sütőtökök lassan eltűnnek a polcokról, átveszik a helyüket a friss, nyári zöldségek. De míg kapható, érdemes kihasználni, hiszen rengeteg vitamint tartalmaz. Jó minőségű tortelliniket lehet vásárolni a boltokban, de a házi még mindig messze magasan a legjobb. Próbáljátok ki, ebben az ételben megmutatjuk, milyen jó párost alkot a sütőtök és a ricotta.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 1 ek olívaolaj
- só
- 3 kanálnyi sütőtökpüré
A töltelékhez:
- sütőtök
- ricotta
- só
- bors
- fokhagyma
- bazsalikom
- kakukkfű
A mártáshoz:
- vaj
- fehérbor
- tejszín
- fokhagyma
Elkészítés:
Egy félbevágott, kimagozott sütőtököt puhára sütünk 30-40 perc alatt 180 fokon. A tököt meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és kakukkfűvel megszórjuk, így tesszük a sütőbe. Ha megsült, eltávolítjuk a héját, és kézi botmixerrel pürésítjük. Ebből a püréből elveszünk kb. 3 kanálnyi mennyiséget, a többit félretesszük. A tésztához kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a két tojást, sót és a sütőtökpürét. Dagasztógéppel percek alatt összeáll. Ha esetleg kevés lenne a liszt, és nagyon ragad, akkor adjunk még hozzá nyugodtan, annyit amennyit felvesz. Az összeállt tésztát folpackba csomagoljuk, és egy 30 percre félretesszük a hűtőbe pihenni. A töltelékhez a sütőtökpüréhez ricottát keverünk, 1-2 gerezd fokhagymát, friss bazsalikomot és sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. A tésztát 4 részre osztjuk, és jól kinyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére teszünk a töltelékből, háromszög alakúra hajtjuk, majd a két szárát összecsavarjuk. Ezután a tésztákat sós lobogó vízben kifőzzük, akkor van kész, ha feljöttek a víz tetejére. Ezután egy serpenyőbe a bajra egy fokhagymát dobunk, ehhez adjuk a tésztákat, kissé lepirítjuk, adunk hozzá fehérbort és tejszínt, sózzuk, borsozzuk, vágunk bele egy kis bazsalikomot, összeforraljuk és tálaljuk.