Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Soklapos csokis szelet

Néha jó visszautazni az időben, és elővenni a nagymamák szakácskönyvét, receptes füzetét, melyek olyan retro süteményeket tartalmaznak, amik még ma is megállják a helyüket, ha édességre vágyunk. Ilyen a soklapos, vagy a hatlapos, ami régen nem hiányozhatott a lagzikból. Mutatós, csokis, és nem utolsósorban: isteni finom.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 8 dkg mangalica zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dkg szalakáli
  • 2 dl tej

A krémhez:

  • 35 dkg cukor
  • 1 l tej
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 6 evőkanál finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A lisztet a zsírral, a cukorral elmorzsoljuk. A tejben a szalakálit felfuttatjuk és a liszthez adjuk. Összegyúrjuk, kidolgozzuk rétestészta keménységűre. A tésztát 6 felé vágjuk. Cipókba gyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, majd lisztezett tepsi hátán külön-külön megsütjük 8-10 perc alatt 200 fokon (gázsütő). (Vigyázat, hamar megsülnek!) Elkészítjük a krémet: a tej 3/4 részét a cukorral és a vaníliával felforraljuk. A lisztet a kakaóval és a megmaradt tejjel simára keverjük és a forrásban lévő tejhez öntjük. Folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. A krémet a tűzről levesszük, a fele vajat elkeverjük benne és melegen a hat lapon egyenként eloszlatjuk, majd a lapokat egymásra rakjuk. A tetejét a megmaradt felolvasztott vajjal megkenjük és porcukorral meghintjük. Hideg helyen egy napig pihentetjük és csak másnap szeleteljük fel.