Néha jó visszautazni az időben, és elővenni a nagymamák szakácskönyvét, receptes füzetét, melyek olyan retro süteményeket tartalmaznak, amik még ma is megállják a helyüket, ha édességre vágyunk. Ilyen a soklapos, vagy a hatlapos, ami régen nem hiányozhatott a lagzikból. Mutatós, csokis, és nem utolsósorban: isteni finom.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 8 dkg mangalica zsír
- 10 dkg porcukor
- 2 dkg szalakáli
- 2 dl tej
A krémhez:
- 35 dkg cukor
- 1 l tej
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 6 evőkanál finomliszt
- 10 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A lisztet a zsírral, a cukorral elmorzsoljuk. A tejben a szalakálit felfuttatjuk és a liszthez adjuk. Összegyúrjuk, kidolgozzuk rétestészta keménységűre. A tésztát 6 felé vágjuk. Cipókba gyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, majd lisztezett tepsi hátán külön-külön megsütjük 8-10 perc alatt 200 fokon (gázsütő). (Vigyázat, hamar megsülnek!) Elkészítjük a krémet: a tej 3/4 részét a cukorral és a vaníliával felforraljuk. A lisztet a kakaóval és a megmaradt tejjel simára keverjük és a forrásban lévő tejhez öntjük. Folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. A krémet a tűzről levesszük, a fele vajat elkeverjük benne és melegen a hat lapon egyenként eloszlatjuk, majd a lapokat egymásra rakjuk. A tetejét a megmaradt felolvasztott vajjal megkenjük és porcukorral meghintjük. Hideg helyen egy napig pihentetjük és csak másnap szeleteljük fel.