A lencse is egy olyan alapanyag, amit sokan „csak” főzelékként ismernek. Pedig köretként, salátában és még számos formában felhasználható. Mi egy isteni pikáns krémlevesként hoztuk, ami buggyantott tojás feltétet kapott.
Hozzávalók:
- 25 dkg lencse
- 4 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 5 dl főzőtejszín
- 3 evőkanál mustár
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- izlés szerint só
- izlés szerint füstölt sajt
- 4 tojás
Elkészítés:
A lencsét átválogatjuk, és előző este beáztatjuk. Másnap egy lábasban az olajon megdinszteljük az apróra vágott kis fej vöröshagymát, majd beletesszük a beáztatott lencsét, fokhagymával, babérlevéllel, sóval ízesítjük. Felöntjük vízzel és lassú tűzön puhára főzzük. Ezután a babérlevelet kivesszük a vízből, és turmixgéppel pépesítjük a levest, hozzáadjuk a mustárt és a tejszínt, majd felforraljuk. Tálaláskor adhatunk hozzá füstölt sajtkockákat. A buggyantott tojáshoz az ecetet hozzáadjuk a sós vízhez, és felforraljuk. Egy merőkanálba ütjük a tojást, ezzel tudjuk szépen a vízbe rakni. Miután felforrt a víz, lejjebb vesszük a hőfokot, és megvárjuk, amíg már csak gyöngyöződik, ekkor beletesszük óvatosan a merőkanalat, és lassan engedjük a vízbe. Nem szabad mozgatni, 3 perc alatt kész, és már ki is szedhetjük, és a levessel tálaljuk.