A spanyol konyha nagyon színes és sokrétű. Alapvető célja, hogy az étel elkészítése során az alapanyag nem veszítheti el eredeti ízét, a sok íz harmonikus összeállítása művészi teljesítménynek minősül. A tradicionális ételeik közé tartozik az empanadas, ami egy olyan sült tésztás finomság, aminek a közepén egy tartalmas töltelék rejlik. Most a húsos változatát mutatjuk be.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 dl víz
- 1 teáskanál só
A töltelékhez:
- 50 dkg darált marhahús
- 1 nagy vöröshagyma
- 3 újhagyma
- 2 főtt tojás
- 10 olajbogyó aprítva
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 1 kávéskanál római kömény
- babérlevél ízlés szerint
- 1 szál oregánó
- 1 csipet fehér bors
- só ízlés szerint
A kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítés:
A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, és hozzáadjuk a vajat. Durván összekeverjük. A sót feloldjuk a vízben, és hozzáadjuk a liszthez. Összegyúrjuk, nem kell vele sokat dolgozni, csak amíg összeáll. Gombócot formázunk belőle, tegyük egy tálba, és letakarva tegyük a hűtőbe legalább fél órára. Ha kész, kivesszük, és lisztezett munkafelületen vékonyra nyújtjuk (kb. fél cm). Tenyérnyi szaggatóval (vagy kisebb müzlis tányérral) kiszaggatjuk. A töltelékből pár kanállal ráhelyezünk, majd félbehajtjuk, és az illesztési pontoknál kis csavaró mozdulatokkal összenyomjuk. A töltelékhez a hagymát olívaolajon megdinszteljük. A tojást megfőzzük, megpucoljuk. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát, a babérlevelet, az oregánót és a római köményt. Egy percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a húst. Pár keverés után mehet rá a fűszerpaprika. Sózzuk, borsozzuk, néha megkeverjük. Kb. addig főzzük, amíg a fölösleges víz el nem párolgott róla. Közben belekeverjük az olívát és a tojást is. Ha kész, hagyjuk, hogy kicsit kihűljön, mielőtt tölteni kezdjük a tésztát. A kenéshez a felvert tojással megkenjük a tésztát, majd előmelegített sütőbe dugjuk, és addig sütjük őket, amíg a tetejük szép aranybarna lesz.