Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Marhahúsos empanadas

A spanyol konyha nagyon színes és sokrétű. Alapvető célja, hogy az étel elkészítése során az alapanyag nem veszítheti el eredeti ízét, a sok íz harmonikus összeállítása művészi teljesítménynek minősül. A tradicionális ételeik közé tartozik az empanadas, ami egy olyan sült tésztás finomság, aminek a közepén egy tartalmas töltelék rejlik. Most a húsos változatát mutatjuk be.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál só

A töltelékhez:

  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3 újhagyma
  • 2 főtt tojás
  • 10 olajbogyó aprítva
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál római kömény
  • babérlevél ízlés szerint
  • 1 szál oregánó
  • 1 csipet fehér bors
  • só ízlés szerint

A kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítés:

A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, és hozzáadjuk a vajat. Durván összekeverjük. A sót feloldjuk a vízben, és hozzáadjuk a liszthez. Összegyúrjuk, nem kell vele sokat dolgozni, csak amíg összeáll. Gombócot formázunk belőle, tegyük egy tálba, és letakarva tegyük a hűtőbe legalább fél órára. Ha kész, kivesszük, és lisztezett munkafelületen vékonyra nyújtjuk (kb. fél cm). Tenyérnyi szaggatóval (vagy kisebb müzlis tányérral) kiszaggatjuk. A töltelékből pár kanállal ráhelyezünk, majd félbehajtjuk, és az illesztési pontoknál kis csavaró mozdulatokkal összenyomjuk. A töltelékhez a hagymát olívaolajon megdinszteljük. A tojást megfőzzük, megpucoljuk. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát, a babérlevelet, az oregánót és a római köményt. Egy percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a húst. Pár keverés után mehet rá a fűszerpaprika. Sózzuk, borsozzuk, néha megkeverjük. Kb. addig főzzük, amíg a fölösleges víz el nem párolgott róla. Közben belekeverjük az olívát és a tojást is. Ha kész, hagyjuk, hogy kicsit kihűljön, mielőtt tölteni kezdjük a tésztát. A kenéshez a felvert tojással megkenjük a tésztát, majd előmelegített sütőbe dugjuk, és addig sütjük őket, amíg a tetejük szép aranybarna lesz.