Az olasz konyhára ez esetben azt elmondhatjuk, hogy bátor. Bár a gnocchi hagyományos burgonyából készül, ez az étel bizonyítja, édesburgonyával is elkészíthető. Csak nem mindegy, milyen arányokban tartalmazza az alapanyagokat. De most mi megmutatjuk…
Hozzávalók:
- 1-2 nagyobb édesburgonya
- 50 dkg liszt
- 2 kisebb tojás
A paprikakrémhez:
- 75 dkg kápia paprika
- 1 lila hagyma
- 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
- 0,5 kávéskanál fahéj
- 1 kávéskanál chilipehely
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 50 ml olívaolaj
Elkészítés:
Az édesburgonyát megszurkáljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt puhára sütjük, majd kihűtjük, meghámozzuk, és egy villával vagy robotgépben pürésítjük. A liszthez adjuk a kb. 30-35 dkg édesburgonyakrémet, a felvert tojásokat, kézzel összedolgozzuk, majd fóliába tekerjük, és a hűtőben pihentetjük, amíg megcsináljuk a paprikakrémet. A paprikákat megmossuk, és szárazra töröljük, a lila hagymát félbevágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket. 200°C-on nagyjából 40-45 percet sütjük, amíg a héja megfeketedik. A megsült paprikákat egy picit hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk a héjukat, és kicsumázzuk ki őket. A sült hagymákról is lehúzzuk a külső réteget. A paprika húsát és a lila hagymát egy tálkába rakjuk, megszórjuk köménnyel, fahéjjal és chilipehellyel, sózzuk és borsozzuk. Hozzáöntünk nagyjából fél deci olívaolajat, és egyneműre pürésítjük. A gnocchit enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastag hengerekké formázzuk, 1-1,5 cm-es darabokat vágunk belőle a késünk hátoldalával, majd meglisztezett ujjal nyomunk a közepére egy lyukat. A gnocchit forrásban lévő, sós vízben addig főzzük, amíg fel nem jöttek a víz felszínére, majd leszűrjük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és összekeverjük a mártással.