Hozzávalók:

25 dkg barna sampinyon gomba
1 kis fej hagyma
5 dkg szeletelt bacon
2 dkg vaj/margarin

bors
3 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
1-2 csipet chilipor
1 nagy csokor petrezselyem
2,5 dl tej
2 tojás
40 dkg finomliszt

Elkészítés:

A gombát megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük. A hagymát meghámozzuk és karikákra gyaluljuk. A szalonnát 1 cm-es csíkokra vágjuk, megpirítjuk a felforrósított vajban/margarinban, a pörcöket kiszedjük, félretesszük. Megfonnyasztjuk a zsiradékban a hagymát, aztán rádobjuk a gombát, élénk tűzön 4-5 percig pirítjuk, csak a végén sózzuk, borsozzuk. A tejszínt nagyobb serpenyőbe/lábasba öntjük, hozzáadjuk a meghámozott, áttört fokhagymát és a chiliport, 2-3 percig forraljuk.
A galuskához a petrezselymet leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, és néhány kivételével finomra vágjuk. Eldolgozzuk a tejben a tojásokat, ízlés szerint sót, majd a petrezselyemmel együtt a liszthez keverjük. Két részletben, forrásban lévő, enyhén sós, bő vízbe szaggatjuk és kifőzzük.
A galuskákat leszűrjük, alaposan lerázzuk róluk a vizet, egyenesen a forró tejszínbe forgatjuk. Lazán hozzákeverjük a hagymás gombát, megszórjuk a félretett szalonnapörcökkel, és a félretett petrezselyemmel díszítve azonnal, forrón tálaljuk. Külön tálkában reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot adhatunk hozzá. Nagy tál salátával egytálételként, kisebb mennyiségben köretként kínálhatjuk.