Hozzávalók:

15 dkg liszt

1,25 dl tej

1,25 dl víz

4 kisebb tojás vagy 3 nagyobb

12,5 dkg reszelt füstölt sajt

8 dkg vaj

1 kávéskanál őrölt pirospaprika

só, bors

Elkészítés:

A vizet és a tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a felkockázott vajat, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, és tűzre téve addig melegítjük, amíg a vaj felolvad. A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet, kézi habverővel simára keverjük, majd a tűzre visszatéve 1 percet kevergetjük, míg elválik a tészta az edény falától. A tűzről végleg levéve egyesével hozzáadjuk a tojásokat, mindig simára keverjük gyors mozdulatokkal, hogy a meleg ne kapja össze a tojást. Végül belekeverjük a reszelt füstölt sajtot is.

Habzsákba töltjük, és sütőpapírral fedett tepsire kis gömböket nyomunk a tésztából – vagy két teáskanállal kis kupacokat formázunk, egymástól távolabb.

180 fokos sütőbe toljuk, 15 percet sütjük, majd a sütőt kikapcsolva még 15 percet hagyjuk pihenni bent a puffancsokat.

Melegen és hidegen is tálalhatjuk magában, kínálhatunk hozzá mártogatóst, de meg is tölthetjük fűszeres sajtkrémmel, félbevágva vagy habzsákból a belsejébe nyomva. Vagy akár sütés előtt nyomhatunk rá diót, olívabogyót, pekándiót. Bízzák a fantáziájukra.