Hozzávalók:

A gombóchoz:

50-60 dkg padlizsán

1 szikkadt zsemle

1 tojás

1-2 gerezd fokhagyma

zsemlemorzsa

3 ek reszelt parmezán

pár levél bazsalikom

só, bors

A paradicsomszósz:

3 dl passzírozott paradicsomlé

1 ek olívaolaj

1 kis fej hagyma

só, bors

cukor, víz

Elkészítés:

Az apró kockákra vágott padlizsánt enyhén sós vízben puhára főzzük, majd alaposan kinyomkodjuk a levétől.

A zsemlét egy késes aprítóval morzsásra aprítjuk, hozzáadjuk a padlizsánt, a tojást, a parmezánt, az apróra vágott bazsalikomot, a zúzott fokhagymát és ízesítjük sóval és borssal. Alaposan összedolgozzuk, ezután annyi zsemlemorzsát adunk hozzá hogy jól formálható masszát kapjunk. A masszából diónyi gombócokat formázunk, megforgatjuk zsemlemorzsában és hűtőben 30 percig pihentetjük.

Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és megpirítjuk benne a gombócokat.

A paradicsomszószhoz a finomra aprított hagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáöntjük a paradicsomlét, ízesítjük, és az egészet összeforraljuk – ha sűrű lenne, vízzel hígítjuk – ezután a gombócokat a szószba helyezzük és átforgatjuk benne.