Hozzávalók:

A tésztához:

47 dkg finomliszt

28,3 dkg vaj

80 ml jéghideg víz

1 kávéskanál só

A töltelékhez:

55 dkg áfonya

1 citromból nyert citromhéj

1 citromból nyert citromlé

3 púpos ek melaszos nádcukor

1 ek étkezési keményítő

Elkészítés:

A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk. A hideg vajat nagy lukú reszelőn gyorsan belereszeljük. Hozzáadjuk a sót. Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Ne hagyjunk benne nagy vajdarabokat, de ne gyurmázzuk sokáig, mert ha a vaj elolvad, nem lesz jó.

Hozzáöntjük a jéghideg vizet, és gyorsan összedolgozzuk. A tésztát munkafelületen kétharmad-egyharmad arányban elvágjuk. Mindkét darabot korong alakúra igazítjuk, hogy később könnyebben tudjuk nyújtani. Nem kell vékonynak lennie, csak kör alakúnak.

Fóliába csomagoljuk, és 1-2 órára a hűtőbe, vagy 30 percre a mélyhűtőbe tesszük pihentetni. Ha letelt az idő, a nagyobb részt 30-32 centiméter átmérőjűre körré nyújtsuk úgy.

Egy alacsony falú, 28 centis pitesütő tálat kivajazunk ki, és beleigazítjuk a pitét. Legegyszerűbb, ha nagyon lazán feltekerjük a sodrófára, így biztosan nem szakad el. Ügyeljünk rá, hogy a tészta mindenhol túllógjon a tálon.

A töltelékhez az áfonyát lemossuk, leszárítjuk. Ráfacsarjuk a citrom levét, rászórjuk a cukrot, a citromhéjat és a keményítőt, és gyorsan összeforgatjuk, megtöltjük a pitét a gyümölccsel, majd letakarva visszatesszük a hűtőbe.

Ezután a kisebb tésztából 28 cm átmérőjű kört nyújtunk. Vonalzó segítségével hosszában egy-egy centis csíkokra vágjuk.

Kivesszük a pitét a hűtőből, és berácsozzuk, majd a tészta szélénél rányomkodjuk, hogy jól zárjon.

Újabb 30 perces pihentetés jön a hűtőben, közben 200 fokra előmelegítjük a sütőt.

A tésztát lekenjük tojással, és 10-15 percen át sütjük, majd visszavesszük a hőmérsékletet 180 fokra, és további 50 percen át sütjük. Amikor aranybarnára sült a tészta, kivesszük a sütőből, és 15 perc pihentetés után szeletelhetjük.

Tegyük vissza a hűtőbe 30 percre. Addig melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Fél óra elteltével vegyük ki a pitét, kenjük le a tojással, és tegyük a forró sütőbe. 10-15 perc után vegyük le a hőt 180 fokra (a nagy hő azért kell az elején, hogy a vaj ne folyjon el, mert akkor az egész összeesik).

Kb. 50 percen át süssük a sütő alsó harmadában. 30 perc után azért nézzünk rá alkalmanként, nehogy megégjen a tészta. Ha nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával. Akkor van kész, ha a tészta aranybarna, az áfonya leve pedig bugyog.

Vegyük ki, majd 15 perc hűlés után vághatjuk, és tálalhatjuk.