Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
2 ek tejföl
1 tk sütőpor
csipet só
A töltelékhez:
30 dkg darált mák
8 dkg porcukor
2 ek búzadara
2 dl tej
reszelt citromhéj (kandírozott narancshéj is lehet)
barack- vagy meggylekvár a töltelék alá
A tetejére:
4 tojásfehérje
20 dkg cukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, először a lisztet tesszük tálba a vajjal, a két tenyerünk között összemorzsoljuk, amíg már nem maradnak a keverékben nagyobb vajdarabok. Belekeverjük a porcukrot, a sütőpor és a sót, majd a tejföllel tésztává gyúrjuk. Nem kell pihentetni, egyből kinyújtjuk, és egy sütőpapírral borított 29 cm átmérőjű piteformába tesszük a tésztát, szépen felnyomkodva a perem felső széléig. Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra, és kb. 15 percig elősütjük.
A töltelékhez összekeverjük egy edényben a mákot, a porcukrot, a búzadarát, a citromhéjat (kandírozott narancshéjat), felforraljuk a tejet egy kis lábasban, majd beleöntjük ezt a keveréket, és jó alaposan elkeverjük.
Az elősütött tésztára kenünk egy kis lekvárt, belesimítjuk a tölteléket, és még öt percre visszatoljuk a sütőbe.
A tojásfehérjékből a cukorral habot verünk, olyat, ami fényes, már nem folyik, de még nem is túl kemény. Habzsákba töltjük, amire fél centis nyílást vágunk, majd csúcsokat nyomunk a máktöltelékre. Mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 110 fokosra, és 35 percre még egyszer visszatoljuk a sütit.