A tojásleves a magyar konyha tradicionális étele. De mint mindent, ezt is újra lehet gondolni, és egy teljesen más formában megmutatni. Ez történt most is. Krémleves tojásból!
Hozzávalók:
- 6 főtt tojás
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 közepes sárgarépa
- 1 kis zeller
- 2 ek dijoni mustár
- 1 l szárnyas alaplé
- 5 dl sonkalé
- 1 dl fehérbor
- 2 dl tejföl vagy főzőtejszín
- 6 dkg vaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 csipet szerecsendió
- 0,5 evőkanál étkezési keményítő vagy ételsűrítő
Elkészítés:
A hagymát, a sárgarépát, a zellert kis kockákra vágjuk. A vajat közepes hőfokon habzásig melegítjük, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és 6-7 percig pirítjuk. Felöntjük a húsleves alaplével és a sonkalével. Ízesítjük a mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval, és hozzáöntjük a fehérbort. Kis rést hagyva lefedjük, és közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Hozzákeverjük a tejfölt és a hat felkockázott főtt tojást. 4-5 percig főzzük, majd krémesre turmixoljuk a levest. Ételsűrítővel, ízlés szerint beállítjuk a sűrűségét. A maradék 2 tojást tojásszeletelővel karikára vágjuk, az újhagymát felszeleteljük. A levest a tojáskarikákkal együtt melegen, az újhagyma felszeletelt szárával (nem diétázók pirított bacönnel) megszórva tálaljuk.