Régi idők kedvenc vízimadarát levesként készítettük el, s korabeli konyhai módival, kovászos kenyérrel sűrítettük be. Levesünk ettől krémes, pikáns lett, ami körbeöleli a szépen bezöldségelt szárcsát. Hogy fokozzuk levesünk különlegességét, sült krumpligombócokat rejtettünk bele. Vida József és Segal Viktor receptje, a Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv alapján.
Hozzávalók:
A leveshez:
1 egész szárcsa
½ csokor petrezselyem
3 sárgarépa
1 zellergumó
1 szárzeller
1 vöröshagyma
1 karalábé
1 petrezselyem gyökér
1 póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
2-3 vastag szelet kovászos kenyér
4 ek petrezselyem durvára vágva
10 dkg tejföl
A burgonyagombóchoz:
20 dkg héjában főtt burgonya
1 ek vaj
6 dkg liszt
2 kisebb méretű tojássárgája
2 ek olaj a gombóc sütéséhez
só
Elkészítés:
A leveshez az egész szárcsát megtisztítjuk, bőrét lehúzzuk, a szárnyát, combját a csontokkal együtt közepes darabokra vágjuk és annyi vízben amennyi ellepi, feltesszük főni. A leves habját forrás után leszedjük.
A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, a többi hozzávalóval és fűszerekkel a levesbe tesszük, majd lassú tűzön, éppen gyöngyözve 60-70 percig főzzük. Elkészültekor a levest leszűrjük, majd a kovászos kenyér belsejét beleturmixoljuk a levesbe, annyit amennyitől krémes sűrű állagú lesz. Végül hozzáadjuk a petrezselymet és a leveshez keverjük.
A krumpligombócokhoz a sós vízben puhára főtt burgonyát áttörjük és hozzáadjuk az olvasztott vajat, a lisztet és a tojássárgáját. Alaposan összedolgozzuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk és egyforma nagyságú, tetszőleges formájú gombócokat formázunk, és ropogósra sütjük. Tejfölösen tálaljuk.