Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Sütőtökös kalácskák

Végre újra beköszöntött a sütőtök szezon. Egy teljesen új „oldaláról” mutatjuk be, miként működik péksütemények alapanyagaként.

Hozzávalók:

  • 6 dl langyos víz
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor (+ 1 teáskanál az élesztőhöz)
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg sütőtök (a megsütött tököt pürésítjük)
  • 1 teáskanál só
  • 1 db tojássárgája
  • 80 dkg finomliszt
  • 5 db ropi

Elkészítés:

A kimért langyos vízben feloldjuk a kiskanál cukrot, és hozzámorzsoljuk az élesztőt. A tejet felforraljuk, majd levesszük a tűzhelyről, és hozzáadjuk a kockákra vágott vajat, addig keverjük, amíg a vaj teljesen fel nem olvad. Hozzáadjuk a cukrokat, ha ezek is felolvadtak, a sütőtökpürét is belekeverjük. Ha nem teljesen püré állagú a sült tök, akkor miután beletettük a tejes alapba, használjunk botmixert néhány percig. Ha az élesztő felfutott, akkor azt is hozzákeverjük, majd a tojássárgáját és a kávéskanál sót is. Átöntjük az egészet egy nagy tálba, és kis adagokban hozzászitáljuk a lisztet, miközben egy fakanállal keverjük. Ha már nem tudjuk keverni, akkor géppel alaposan kidagasztjuk. Vajjal vagy olajjal kikent tálban, langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük. Ha letelt az idő, lisztezett felületen gyengéden átgyúrjuk, majd 20 egyforma darabkára vágjuk (érdemes megmérni). Minden darabkát átgyúrunk, és addig gömbölygetjük, amíg helyes kis gombócot kapunk. Ekkor egy konyhai pengével vagy egy nagyon éles késsel nyolc bemetszést ejtünk körben a tésztán. Teljesen az aljáig vágjuk át, a közepébe nyomjuk bele a kisujjunkat, majd nyomjunk bele egy darabka ropit, ez lesz a „tök” szára. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, ügyeljünk, hogy megfelelő távolságra legyenek egymástól, mert tönkretesszük a formázásunkat, ha sütés közben összesülnek. 10-15 percig pihentetjük a tésztánkat, majd egy felvert tojással alaposan átkenjük, ettől lesz szép fényes sütés után. Ha lekentük, még 10 percig pihentessük, majd 180 fokos előmelegített sütőben készre sütjük.