A cukkini a padlizsánhoz hasonlóan csak kevés ételben kerül felhasználásra a magyar konyhában. Rántva, rakottan biztosan sokaknak ismerős, de isteni levesek alapanyaga is lehet. Ilyen a bazsalikomos krémleves is, ami igazán ízletes finomság, egy kis maggal „felturbózva”.
Hozzávalók:
- 2 cukkini
- 2 fej vöröshagyma
- 1 közepes fej burgonya
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1 zöldségleveskocka vagy 1 liter zöldségleves
- 3 evőkanál olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- kevés szezámmag
Elkészítés:
Ha nincs kész zöldséglevesünk, a leveskockát feloldjuk 1 liter forró vízben. A cukkinit apró kockára vágjuk. A felaprított hagymát, az összezúzott fokhagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a karikára szeletelt burgonyát, és még 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a levest és 20 percig főzzük, majd turmixgéppel összetörjük, sózzuk, borsozzuk, még 2 percig főzzük. A cukkiniből keveset tegyünk félre a tálaláshoz, majd a többit a leveshez tesszük, és további 20-25 percig főzzük. A félretett cukkinit kevés olajon megdinszteljük. A végén hozzáadjuk a finomra vágott bazsalikomot, tálaláskor egész bazsalikomlevelekkel, a pirított cukkinivel és szezámmaggal díszítjük.