Bár a magyar konyha desszertekből bőven jeleskedik, talán mégis a gyerekek kedvence még mindig a palacsinta. De ki szeret órákon át a tűzhely mellett sütögetni? Ha te nem, akkor inkább fogj neki az amerikai változatának, ami sokkal gyorsabban elkészül, legalábbis a sütése értelmében. Egy kis ricottával igazi desszertcsoda varázsolható belőle.
Hozzávalók:
- 25 dkg ricotta
- 15-20 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tk sütőpor
- fél deci tej
- reszelt citromhéj
- egy csipet só
Elkészítés:
A ricottát elkeverjük a tojásokkal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és egy csipet sóval. Hozzáadunk egy kevés tejet, és végül simára keverjük a sütőporos liszttel. Forró serpenyőben pici olajon (de még jobb ha kerámiaserpenyővel olaj nélkül) pár perc alatt kisütjük. Merőkanállal a serpenyő közepébe löttyintünk egy kis tésztát, majd a merőkanál aljával vagy egy evőkanállal gyors mozdulatokkal szabályos kör alakba formázzuk a tésztát. Ha elkezd felhólyagozni a tészta, vagy látjuk, hogy az alsó széle pirul, meg is fordíthatjuk. Elég, ha csak egy kis színt kapnak az oldalak. Friss idény gyümölccsel vagy akár lekvárral tálaljuk.