Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Rebarbarás sajttorta

Az első feljegyzések a sajttorta őséről, nemhogy nem Amerikából vagy New Yorkból, de még csak nem is egy másik kontinensről származnak. A történészek szerint ugyanis már az ókori görögök is ismerték, mit ismerték, használták a sajttortát. Az első receptet ugyanis Kr.u. 230-ban jegyezték le. Olyannyira használták, hogy az első olimpián is ezt a süteményt kapták a sportolók, edzőik, mestereik ugyanis úgy gondolták, hogy az nagyon jó energiaforrás a számukra. Vida József és Segal Viktor receptje, a Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv alapján.

Hozzávalók:

A fűszeres kekszmorzsához:

6 dkg liszt

két csipet fahéj

csipet só

6 dkg puha vaj

4 dkg cukor

A tortához:

50 dkg jó minőségű krémsajt

170 g tejföl

2 zöldcitrom reszelt héja és

1 zöldcitrom leve

15-20 dkg porcukor (ízléstől függően lehet több is, ha valaki édesebben szereti)

2 rúd vanília kikapart magja

3 egész tojás

1 tojássárgája

A rebarbarához:

3 szál rebarbara

1 dl gránátalma szirup

1 dl víz

1 ek cukor (ízlés szerint)

1 rúd vanília kikapart magja

1 citrom leve

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy sütőformát sütőpapírral kibélelünk. A kekszmorzsához összekeverjük a lisztet, a fahéjat és a sót.

A vajat kikeverjük a cukorral, majd összedolgozzuk a liszttel. A tésztát a sütőpapírral bélelt sütőlapra nyomkodjuk, majd kb. 45 perc alatt aranyszínűre sütjük. Hagyjuk kihűlni, végül durva morzsa állagúra törjük (zárt edényben hetekig tárolható.) Sütés előtt a morzsát ujjnyi vastagon belenyomkodjuk egy kapcsos tortaforma aljába.

Keverőtálban alaposan elkeverjük a szobahőmérsékletű sajtkrémet, a tejfölt, a zöldcitrom héját és levét, a porcukrot, a vaníliát és a tojásokat. A kekszalapra öntjük a masszát, és vízgőzös sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük. A rebarbarához a sziruphoz, a vizet, a cukorral, a vaníliával felmelegítjük, és magas hőfokon forraljuk be a felére. Felvágjuk a rebarbarát ujjnyi darabokra. Hozzáadjuk a forró sziruphoz a citrom levét, a rebarbarát és alacsony hőfokon készre főzzük.