Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek

Ökörszem

Egy kicsit elkalandoztuk a retro ételek világába. Biztosan sokan emlékeznek még a nagyszüleink által készített isteni ökörszemre. Idézd fel a gyermekkorodat ezzel a finom töltött tésztával.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 6 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 12 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • 1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • citromhéj

A lekenéshez:

  • 2 tojásfehérje

Elkészítés:

Az élesztőt kevés, langyos-cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojássárgáját, a maradék langyos tejet, puha margarint, citromhéjat és a felfuttatott élesztőt. Közepesen lágy tésztát dagasztunk, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 20, egyenként 10-11 dkg-os darabokra osztjuk, majd egyenként gombócokká formáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és pihentetjük kb. 15 percig. Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük és a többi hozzávalóval összekeverjük. A gombócok közepébe mélyedést nyomunk például egy teletalpú kis pohárral. Belekanalazzuk a túrót, majd lekenjük a tojásfehérjével. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.