Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Ökörszem

Egy kicsit elkalandoztuk a retro ételek világába. Biztosan sokan emlékeznek még a nagyszüleink által készített isteni ökörszemre. Idézd fel a gyermekkorodat ezzel a finom töltött tésztával.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 6 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 12 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • 1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • citromhéj

A lekenéshez:

  • 2 tojásfehérje

Elkészítés:

Az élesztőt kevés, langyos-cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojássárgáját, a maradék langyos tejet, puha margarint, citromhéjat és a felfuttatott élesztőt. Közepesen lágy tésztát dagasztunk, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 20, egyenként 10-11 dkg-os darabokra osztjuk, majd egyenként gombócokká formáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és pihentetjük kb. 15 percig. Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük és a többi hozzávalóval összekeverjük. A gombócok közepébe mélyedést nyomunk például egy teletalpú kis pohárral. Belekanalazzuk a túrót, majd lekenjük a tojásfehérjével. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.