Ha felkutatjuk a régi receptes könyveket, olyan süteményeket is találhatunk, amiket manapság szinte már elfelejtettünk, vagy inkább csak vidéken népszerűek. Ilyen a néger kocka is. Ha retro ízekre vágysz, elő a tálakkal…
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 tojás sárga
- 15 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 5 dkg kakaó
- 1 mk szódabikarbóna
- 2 dl tej
- 25 dkg liszt + a szóráshoz
- zsír a kenéshez
A habhoz:
- 6 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A mázhoz:
- 0,5 dl víz
- 8 dkg vaj
- 2 dkg kakaó
- 8 dkg cukor
- 1 ek étkezési búzakeményítő
Elkészítés:
A tojások sárgáját a puha margarinnal és a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kakaót, a szódabikarbónát és a tejet, végül az átszitált lisztet. A masszát kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük. Az elkészült piskótát rácsra borítjuk, és hűlni hagyjuk. Közben összeállítjuk a habot, ehhez a tojásfehérjét a porcukorral és a vaníliás cukorral gőz fölött kemény habbá verjük, és a kihűlt piskótára terítjük. A mázhoz a szükséges vajat megolvasztjuk, és összekeverjük a kakaóval, a cukorral és az étkezési keményítővel, felforraljuk, majd elkenjük a hab tetején.