Ez az étel pontosan azt mutatja meg, mennyire passzol egymáshoz a hús, a gyümölcs és az édes íz. A szűzérme tény, hogy nem a legolcsóbb sertéshús, de minden elegáns étel főszereplője lehet, ha megtaláljuk a módját a felhasználásának, mint például a mézes szűzérme almával sütve receptünkben.
Hozzávalók:
- 1 kg sertésszűz
- 3 ek dijoni mustár
- 1 ek méz
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 ek olívaolaj
- 2 közepes alma
- 6 szál kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg pekándió
Elkészítés:
Az almákat kimagozzuk és negyedeljük, a fokhagymát megtisztítjuk. A sertést sózzuk, borsozzuk, majd forró olajban, magas lángon körbepirítjuk, majd félretesszük. Az almát és a fokhagymát a maradék olajon közepes lángon 5-6 percig pároljuk, sózzuk, borsozzuk. Ekkor tehetünk bele narancslikőrt vagy egyéb alkoholt, majd hozzáadunk 3 kakukkfű ágat, és kb. 1 dl vízzel felöntjük. Közben a húst alaposan bekenjük a mustár és a méz keverékével, majd megszórjuk a kakukkfűről leszedett levelekkel. A párolt almakeverék tetejére helyezzük a szűzet, majd a forró sütőbe tesszük. A hús vastagságától függően, 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Ha kész, félretesszük pihenni, közben az almát gazdagíthatjuk még 1 evőkanál vajjal, hogy szószosabb legyen.