Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Medvehagymás pite

Barnamedvék és vaddisznók kedvenc eledele lesz a kis tésztakosarunk meghatározója. A sonkahagymás, szalonnás keverékhez forgatott tejszínes, krémsajtos, medvehagymás töltelék ínycsiklandóan illatozva várhatja majd sorát. A tavasz hírnökeként fogadott medvehagyma szezonja márciusáprilisra tehető. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, kedveli az enyhén savas talajt. Április-májusban virágzik, erősen fokhagymaillatú levelei pedig a nyár közepére elszáradnak. Számos gyógyhatása és finom íze miatt érdemes gyűjteni és fogyasztani. Hazánkban tömegesen, főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő. Legnagyobb tenyészhelyeit a Zselic, a Gerecse és a Mecsek területein találjuk, legkorábban március idusán Orfű környékén jelenik meg. Vida József és Segal Viktor receptje, a Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv alapján.

Hozzávalók:

30 dkg liszt

20 dkg hideg vaj felkockázva

1 dl jéghideg víz

1 tk só

A töltelékhez:

3 közepes méretű sonkahagyma, apróra vágva

10 dkg kolozsvári szalonna felkockázva

1 kápia paprika apróra vágva

1-1 zöld és sárga kaliforniai paprika apróra vágva

10 dkg medvehagyma

5 egész tojás felverve

25 dkg mascarpone vagy tejszín

1 evőkanál vaj

só, bors

Elkészítés:

A pitetésztához a lisztet egy tálban elkeverjük a sóval, majd belemorzsoljuk a vajat. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, két részletben hozzáadjuk a vizet is (gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg). Ha összegyúrtuk, nejlon fóliába csomagoljuk és fél órára a hűtőszekrénybe tesszük. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A hideg tésztát lisztezett nyújtódeszkán ½ cm vastagra kinyújtjuk, és belenyomkodjuk egy alumínium sütőformába. Villával megszurkáljuk, majd sütőpapírt teszünk rá, megtöltjük valamilyen nehezékkel, például szárazbabbal. Erre azért van szükség, hogy sütéskor a tészta ne emelkedjen meg. Az előmelegített sütőben 15 perc alatt (vagy amíg világosbarna nem lesz) elősütjük.

Amikor elkészült, a tésztát kihűtjük. A sütőt nem kapcsoljuk le, hanem levesszük 170 fokosra. A töltelékhez a sonkahagymát és a szalonnát egy serpenyőben a vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a paprikákat, további 3-4 percig együtt pároljuk, majd félretesszük.

A tojásokat kikeverjük, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a mascarponét.

Hozzákeverjük a serpenyőben megpirított alapanyagokat, majd a medvehagyma- és a paprikadarabokat is.

Sózzuk, borsozzuk, végül a keveréket a kihűlt tésztába öntjük. Visszatesszük a 170 fokos, előmelegített sütőbe és 15-20 perc alatt készre sütjük.