Hangolódjunk a karácsonyra a konyhában. Olyan kekszekkel kezdjük, ami jól lezárt dobozban sokáig eláll. Így nem kell az utolsó pillanatokban kapkodni. A gyerekekkel tökéletes közös program ez a mázas-áfonyás ünnepi keksz!
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg hideg vaj
- csipet só
- 8 dkg porcukor
- 5 dkg cukrozatlan aszalt áfonya
- 1 teáskanál levendulavirág
- 1 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
Máz:
- 3-4 evőkanál porcukor
- 1 citrom vagy lime lé
Elkészítés:
Kékes robotgépbe tesszük a lisztet, a sütőport, a sót és a kockára vágott vajat. Gyors, rövid mozdulatokkal morzsásra daráljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, az áfonyát és a levendulát. 2×3 darálunk rajta, majd hozzáadjuk a tojást, és addig keverjük, amíg egy gombóccá áll össze a tészta. Fóliába csomagoljuk, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap lisztezett deszkán körülbelül 2 mm vastagra kinyújtjuk, és csillag alakú kiszúróval kiszaggatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt rózsaszínűre sütjük, rácsra szedjük és kihűtjük. A porcukrot átszitáltjuk, majd frissen facsart lime levével sűrűre kikeverjük. Egy ecset segítségével megkentjük a hideg kekszeket. Miután megszáradnak, tálalásig egy papír dobozta helyezzük őket.