Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Karamellás-kesudiós amerikai sajttorta

A sajttortának is számos változata van. Mi most az eredeti, amerikainak hoztuk el a receptjét, hogy egy kicsit a tengerentúlra kalauzoljunk benneteket. Igaz, ezt sütni kell, de megéri ráfordítani az időt!

Hozzávalók:

A tortához:

  • 21,5 dkg zabkeksz
  • 7,5 dkg vaj
  • 75 dkg tejszínes krémsajt
  • 20 dkg tejföl
  • 23 dkg barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 ek vaj (a forma kikenéséhez)

A karamellszószhoz:

  • 0,6 dl víz
  • 17,5 dkg cukor vagy 20 dkg barna cukor
  • 2,5 dl habtejszín
  • 0,5 kk citromlé
  • 7 dkg kesudió

Elkészítés:

A tortához a tortaformát kikenjük vajjal, és kibéleljük sütőpapírral. A kekszet összemorzsoljuk, a vajat felolvasztjuk, majd összekeverjük őket. A tortaformába simítjuk, elegyengetjük, és kb. 10 percig 180 fokon sütjük. Összekeverjük a krémsajtot, a tejfölt, a barna cukrot és a vaníliás cukrot, majd egyenként hozzáütjük a tojásokat, és felváltva a keményítővel, határozott mozdulatokkal csomómentesre keverjük. A tortaformába öntjük a masszát a kekszalapra, és 180 fokos sütőben 50-55 percig sütjük. Ha már rezgős, nem folyós, és a teteje is megbarnult picit, akkor már jó. Hideg helyen kihűtjük. Pár óra hűtés után elkészítjük a karamellszószt. A vizet és a cukrot kis lábosban összekeverjük a citromlével, majd addig főzzük, amíg a cukor fel nem olvad. Ezután megkaramellizáljuk. Amikor már bugyog, a tűzről levéve hozzákeverjük a tejszínt óvatosan (lehet habverővel is, vigyázva, hogy ne csapjon ki), és pár perc alatt visszaforraljuk. A kesudiót hagyhatjuk egészben, de mutatós apróra törve is. Ha a torta kihűlt, akkor óvatosan egyenletesen ráöntjük a karamellszószt, és megszórjuk a kesudióval. Mehet vissza a hidegbe, pár óra hűtés után fogyasztható.