A sajttortának is számos változata van. Mi most az eredeti, amerikainak hoztuk el a receptjét, hogy egy kicsit a tengerentúlra kalauzoljunk benneteket. Igaz, ezt sütni kell, de megéri ráfordítani az időt!
Hozzávalók:
A tortához:
- 21,5 dkg zabkeksz
- 7,5 dkg vaj
- 75 dkg tejszínes krémsajt
- 20 dkg tejföl
- 23 dkg barna cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 tojás
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
A karamellszószhoz:
- 0,6 dl víz
- 17,5 dkg cukor vagy 20 dkg barna cukor
- 2,5 dl habtejszín
- 0,5 kk citromlé
- 7 dkg kesudió
Elkészítés:
A tortához a tortaformát kikenjük vajjal, és kibéleljük sütőpapírral. A kekszet összemorzsoljuk, a vajat felolvasztjuk, majd összekeverjük őket. A tortaformába simítjuk, elegyengetjük, és kb. 10 percig 180 fokon sütjük. Összekeverjük a krémsajtot, a tejfölt, a barna cukrot és a vaníliás cukrot, majd egyenként hozzáütjük a tojásokat, és felváltva a keményítővel, határozott mozdulatokkal csomómentesre keverjük. A tortaformába öntjük a masszát a kekszalapra, és 180 fokos sütőben 50-55 percig sütjük. Ha már rezgős, nem folyós, és a teteje is megbarnult picit, akkor már jó. Hideg helyen kihűtjük. Pár óra hűtés után elkészítjük a karamellszószt. A vizet és a cukrot kis lábosban összekeverjük a citromlével, majd addig főzzük, amíg a cukor fel nem olvad. Ezután megkaramellizáljuk. Amikor már bugyog, a tűzről levéve hozzákeverjük a tejszínt óvatosan (lehet habverővel is, vigyázva, hogy ne csapjon ki), és pár perc alatt visszaforraljuk. A kesudiót hagyhatjuk egészben, de mutatós apróra törve is. Ha a torta kihűlt, akkor óvatosan egyenletesen ráöntjük a karamellszószt, és megszórjuk a kesudióval. Mehet vissza a hidegbe, pár óra hűtés után fogyasztható.