A szlovák konyha legalább annyira széleskörű a gasztronómiáját tekintve, mint Magyarország. A legjellemzőbb ételei egyszerű, tartalmas parasztételek. Ilyen a kolbászos káposztalevesük is, ami igen tartalmas, egytálételnek is besorolható.
Hozzávalók:
- 0,5 kg savanyú káposzta
- 15 dkg füstölt kolbász
- 3 db babérlevél
- 5 szem fekete bors
- só
- olaj vagy zsír a dinszteléshez
- 1 evőkanál liszt
- 3 kiskanál piros paprika
- 15 dkg rizs
Elkészítés:
A káposztát az apróra vágott kolbásszal együtt főzni kezdjük annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Hozzáadjuk a babérlevelet és a borsot, majd ízlés szerint sózzuk. Az apróra vágott hagymát a zsiradékon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a lisztet és a pirospaprikát, és jól elkeverjük. A rántást hozzáadjuk a káposztához, a levest tovább főzzük. A rizst 10-15 perccel a vége előtt beletesszük a levesbe, és megfőzzük. Ha a káposzta már megpuhult, tálaljuk.