Most Lengyelország gasztronómiájában kalandozunk. Minden nemzetnek van legalább egy jellegzetes tészta étele, náluk ilyen a káposztás pierogi. Ízvilágban hajaz a káposztás tésztánkra, annyi különbséggel, hogy ők savanyú káposztát használnak töltelékként. Tartalmas, egy igazi ízkavalkád a pierogi.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 1 kk sütőpor
- 8 dkg vaj
- 1 kk só
- 1 db tojás + 1 tojás a lekenéséhez
- 1 dl tejföl
A töltelékhez:
- 25 dkg savanyú káposzta
- 3 dkg zsiradék
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- ízlés szerint babérlevél
- ízlés szerint őrölt fekete bors
A sütéshez:
- 0,5 l olaj
Elkészítés:
A káposztát kicsavarjuk, kicsit összevagdaljuk. A hagymát tisztítjuk, felaprítjuk, zsíron üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztát. Néhány percig pároljuk, kevés bort öntünk hozzá, és addig folytatjuk a párolást, míg a folyadék teljesen elpárolog. Őrölt babérral és őrölt borssal, esetleg kevés sóval ízesítjük. Ha kihűlt, és szükséges, lecsorgatjuk. A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral, a közepén mélyedést képezünk, ebbe tesszük a puha, de nem olvadt vajat, a sót, és összemorzsoljuk. Ekkor hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és sima tésztává gyúrjuk. Golyó alakúra formázva, a hűtőben 45 percig pihentetjük. Ezután 2-3 mm vastagra nyújtjuk, egy jó nagy átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A közepére halmozzuk a tölteléket, összehajtogatjuk, ujjunkkal összepréseljük, a szélét egy villával lenyomogatjuk, így nem jön ki a töltelék és mutatós is lesz. A tetejét tojással megkenjük. Felforrósítjuk az olajat, és a tésztákat néhány perc alatt készre sütjük. Pirított szalonnakockákkal, karikára vágott zöldhagymával tálalhatjuk.