A magyar konyhában is gyakran használjuk a juhtúrót, de nem olyan fontos alapanyag, mint a szlovák gasztronómiában. Ilyen a levesük is, ami a demikát neves viseli. Pikáns, üdítő és nem utolsósorban: finom!
Hozzávalók:
- 20 dkg liptói túró
- 30 dkg burgonya vagy néhány kanál sztrapacska
- 1,5 liter víz (lehetőleg a sztrapacska vagy tészta főzőleve)
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- késhegynyi pirospaprika
- metélőhagyma
- só
Elkészítés:
Sós vízben, a babérlevéllel és a fokhagymával megfőzzük a megtisztított és kockára vágott burgonyát, elkeverjük benne a juhtúrót és ízlés szerint fűszerezzük. A szalonnát kisütjük, zsírjára szórjuk a pirospaprikát és kevés vízzel felengedve a leveshez öntjük. Tálalás előtt meghintjük apróra vágott metélőhagymával. Ha a sztrapacska főzőlevével készítettük, néhány kanál galuskát adunk hozzá.