Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Juhtúrós leves

A magyar konyhában is gyakran használjuk a juhtúrót, de nem olyan fontos alapanyag, mint a szlovák gasztronómiában. Ilyen a levesük is, ami a demikát neves viseli. Pikáns, üdítő és nem utolsósorban: finom!

Hozzávalók:

  • 20 dkg liptói túró
  • 30 dkg burgonya vagy néhány kanál sztrapacska
  • 1,5 liter víz (lehetőleg a sztrapacska vagy tészta főzőleve)
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • késhegynyi pirospaprika
  • metélőhagyma

Elkészítés:

Sós vízben, a babérlevéllel és a fokhagymával megfőzzük a megtisztított és kockára vágott burgonyát, elkeverjük benne a juhtúrót és ízlés szerint fűszerezzük. A szalonnát kisütjük, zsírjára szórjuk a pirospaprikát és kevés vízzel felengedve a leveshez öntjük. Tálalás előtt meghintjük apróra vágott metélőhagymával. Ha a sztrapacska főzőlevével készítettük, néhány kanál galuskát adunk hozzá.