Hozzávalók:
40 dkg lencse
1 tojás
1 száraz zsemle
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
5 dkg liszt
1 csokor petrezselyem
zsemlemorzsa
só, pirospaprika, bors
olaj
Elkészítés:
A lencsét – ha nem konzerv – legalább két órára beáztatjuk, hogy puhább legyen. A zsemlét beáztatjuk a tejes-vizes lébe, úgy, hogy legalább félig lepje el, hogy rendesen átázzon. Ha a lencse eleget ázott, enyhén sós vízben félpuhára főzzük, és egy robotgép segítségével pépessé törtjük.
Ezután a hagymát kockára vágjuk, majd egy kis olajon megpirítjuk, amíg aranybarna nem lesz. Ha kész van, hozzáadjuk a lencséhez.
Ezután hozzáadjuk a tojást, ízlés szerint sót, borsot és pirospaprikát, majd beleszaggatjuk a beáztatott zsemlét. Kevés liszttel sűrítjük, valamint beleaprítjuk a petrezselymet.
Akkor jó az állaga, ha már kis pogácsákat lehet belőle kialakítani. Zsemlemorzsában megforgatjuk a pogácsákat, majd forró olajban pirosra sütjük.