A spanyol konyha is számos tradicionális ételt tartogat. Ilyen az empanada, egy töltött sült tészta. A tésztába sokféle masszát töltenek, mi most húsos-sajtos variációban mutatjuk be.
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 1 nagy fej finomra vágott hagyma
- 1 evőkanál olíva olaj
- 2 dl marhahúsleves vagy víz
- 25 dkg darált marhahús
- 5 dkg mazsola
- 1 evőkanál őrölt csípős paprika
- 1 kiskanál pirospaprika
- só
- bors
- 2 keményre főtt tojás
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- só
- kevés víz
Elkészítés:
A mazsolát 10 percig forró vízben áztatjuk, lecsöpögtetjük. Közben a hagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, megpirítjuk, majd felöntjük a levessel, hagyjuk párolódni. Időközben hozzáadjuk a leszűrt mazsolát és a fűszereket, és addig főzzük, ameddig a lé elpárolódik. A tésztához a lisztet, a vajat és a sót egy nagy tálban összegyúrjuk annyi vízzel, hogy jól formázható legyen. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd 10-15 centi átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. A körök közepébe tölteléket halmozunk, majd felaprított főtt tojást teszünk. Félbehajtjuk a tésztát, és a széleit jól összenyomkodjuk. Az ujjunkkal vagy villával díszíthetjük a tésztát. Forró sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük, melegen tálaljuk.