Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Hamis túrógombóc

A túrógombóc elkészítése sokaknak a nagy mumusa. Szétesik, túl kemény lesz, nehéz elérni a tökéletes állagot. A hamis túrógombóccal viszont ezek mind elkerülhetőek. Kockázat nélkül varázsolhatod ezt az isteni retro ételt az asztalra.

Hozzávalók:

A gombóchoz:

  • 10 dl aludttej (vagy kefir)
  • 150 g búzadara
  • 2 ek cukor (vagy 2 vaníliás cukor)
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 2 ek napraforgó olaj

A tálaláshoz:

  • 2 dl tejföl
  • 4 ek porcukor
  • egy marék szeletelt mandula

Elkészítés:

A gombóchoz a kemény aludttejről (alól) kiöntjük a savót, majd a megmaradt aludtejet felforrajuk, de óvatosan, hogy le ne égjen. Én nem szoktam megvárni, hogy teljesen felforrjon, hamarabb teszem bele a cukrot (vagy a vaníliás cukrot) és a búzadarát. Óvatosan kevergetni kezdjük, kisebbre állítjuk a hőfokot az aludttej alatt. Amint ez a masszaféle félig szilárddá válik, levesszük a tűzről, és félretesszük. (A búzadara addig is puhul, de a massza is kicsit hűl a formázhatósághoz.) Amíg a massza hűl, a zsemlemorzsát egy serpenyőbe tesszük, kevés olajat öntünk rá, majd megpirítjuk. Félretesszük. A viszonylag megszilárdult masszából (puhább lesz, mint a túrógombóc) vizes kanál vagy a saját kezünk segítségével kis gombócokat formázunk, amiket a pirított zsemlemorzsába forgatunk. A végén külön tányéron tálaljuk a gombócokat, megszórjuk plusz zsemlemorzsával. Tejföllel és porcukorral, és a tetejét pirított szeletelt mandulával megszórva kínáljuk.