Mi lenne ideálisabb a reggeli kávéhoz és teához, mint a franciák Madeleine sütije. Tároló dobozban eláll, lehet belőle többet készíteni, hogy sokáig kitartsunk vele.
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 3 tojás
- 10 dkg liszt
- 1 mk sütőpor
- 11 dkg cukor
- 1 ek méz
- 1 narancs
- 1 rúd vanília
- porcukor
- lekvár
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk, a tojást habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral, a mézzel és a narancs lereszelt héjával. A tojáshoz adjuk a vanília kikapart belsejét, majd apránként adagolva hozzákeverjük a lisztes keveréket és az olvasztott vajat. Homogén tésztává keverjük, majd 2 órára a hűtőbe tesszük. A madeleine formát kivajazzuk és kilisztezzük, majd egy kanállal félig megtöltjük úgy, hogy egyenletesen elterüljön benne a tészta. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd teljesen kihűtjük. Porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.