Akik gyakran sütnek kenyeret, pontosan tudják, hogy a kukoricaliszttel nem könnyű bánni. Legalábbis, ha szeretnénk egy jó kenyeret készíteni. De ha tökéletes végeredményre vágysz, így készítsd el, és vége a kísérletezésnek.
Hozzávalók:
- 30 dkg kukoricaliszt
- 15 dkg főtt burgonya (nyersen, meghámozva és apróra vágva)
- 1 egész tojás
- 2 dkg élesztő
- 1 teáskanál gluténmentes keményítő
- csapott kávéskanál szódabikarbóna
- 2 dl langyos víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 dkg édesköménymag
Elkészítés:
Először megfőzzük a burgonyát, ha kész, leöntjük róla a főzővizet, péppé törjük és megsózzuk. Hozzáadjuk a tojást és jól összekeverjük. Egy dl langyos vízben, egy kiskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt, ezt is hozzáöntjük a burgonyához, majd egy kanál olívaolajjal jól elkeverjük, ezután kerül hozzá a többi, száraz összetevő. Előbb fakanállal keverjük el, majd kézzel, a langyos vízzel lágy tésztát készítünk belőle. Ezt követően egy sütőpapírral bélelt formába (lehet kerek, kocka tortaforma, esetleg serpenyő) egyengetjük, és két órán át, meleg helyen kelesztjük. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és ha megkelt a tésztánk, 40 percig sütjük. Ez idő alatt megpirítjuk az édeskömény magját. 40 perc után kivesszük a kenyeret, gyorsan megkenjük vízzel, megszórjuk a magokkal és további tíz percre visszatoljuk a sütőbe. Ha valaki szereti a roppanós magokat a kenyérben, akkor a tésztába is lehet keverni kelesztés előtt. Ha kész, kivesszük a formából, és amikor teljesen kihűlt, szeletelhetjük.