Sok helyen a fatörzs sütemény is a karácsonyi menühöz tartozik. Ha valaki újítani szeretne, akkor itt a tökéletes recept! Most egy csokis tekercset hoztunk, igazán ünnepi köntösben.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 4 tojás
- 8 evőkanál porcukor
- 5 evőkanál liszt
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 narancs reszelt héja
- 2 evőkanál víz
- csipet só
A krémhez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 1-2 evőkanál narancslikőr
- pohárnyi meggybefőtt vagy rumos meggy
A díszítéshez:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket egy csipet sóval keményre verjük. A tojássárgákat a porcukorral és 2 evőkanál vízzel fehéredésig keverjük. A lisztet a kakaóporral elkeverjük, a tojássárgához szitáljuk, hozzáreszeljük a narancs héját, 2-3 kanál habbal simára keverjük, majd a többi tojáshabot is hozzáadva óvatosan összeforgatjuk, hogy ne nagyon törjön meg a hab. Egy tepsire sütőpapírt terítünk, egyenletesen rásimítjuk a tésztát, majd 175 fokra melegített sütőbe toljuk, és 8–10 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve munkafelületre vagy deszkára borítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt, megfordítjuk, ráfektetjük, és a piskótával együtt újra feltekerjük, félretesszük. Közben a töltelékhez a kockára tördelt csokoládét gőz felett a porcukorral és a vajjal felolvasztjuk, ha teljesen krémes, akkor a kakaóport és a likőrt hozzáadjuk, levesszük a tűzről, majd ha kihűlt, akkor hűtőbe tesszük 10–12 órára. Másnap a krémet 2/3-1/3 arányban szétválasztjuk, a nagyobb részhez adjuk a tejszínt, mindkettőt robotgéppel kihabosítjuk-krémesítjük, a tejszínes részbe beleforgatjuk a felaprított meggyet. A piskótát kitekerjük a sütőpapírból, megkenjük a tejszínes-meggyes krémmel, feltekerjük, majd bevonjuk a csokisabb krémmel. Díszíthetjük színes cukorkákkal, de egyszerűen villával is lehet bele húzni mintákat.