A nyár a gyümülcsös desszertek ideje is. Vannak olyan sütemények, amiket egyszerűen lehet elkészíteni, kevés rutinnal sem lehet hibázni. Ilyen ez a cseresznyés pite is, ami ilyenkor tökéletes vendégvárásra, nasinak, vagy egyszerűen: hogy örüljön a család.
Hozzávalók:
- 50 dkg cseresznye
- 30 dkg liszt
- 15-20 dkg kristálycukor
- csipet só
- 1 cs sütőpor
- 3 egész tojás
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 dl étolaj
- 4 dl tej
- reszelt narancshéj (szárított)
- 2 dkg vaj
- 5 dkg barna cukor a tepsi szórásához
A cukormázhoz:
- 15 dkg porcukor
- 5 teáskanál víz
Elkészítés:
Először a cseresznyét magozzuk ki, majd tegyük félre. A lisztet keverjük össze a sütőporral, a csipet sóval és a kristálycukorral. Egy tálba üssük bele az egész tojásokat, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a narancshéjat, az olajat és a tejet, majd kézi habverővel keverjük simára. Ezután fokozatosan keverjük hozzá a lisztes keverékhez úgy, hogy egy sima masszát kapjunk. Az előmelegített sütőbe helyezzük be egy pár percre az üres tepsit, hogy felmelegedjen, majd vegyük ki, és béleljük ki sütőpapírral. Ezután kenjük meg a vajjal, és egyenletesen szórjuk rá a barna cukrot, majd pakoljuk rá a kimagozott cseresznyét. Az előzőleg összekevert tésztát ezután óvatosan öntsük rá a cseresznye tetejére. Helyezzük be az előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon 35-40 perc alatt süssük addig, hogy a teteje szép aranybarna legyen. Ezután vegyük ki a sütőből, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. A cukormázhoz a cukrot és a vizet jól eldolgozzuk, majd a süteményünk tetejére kenjük. Hagyjuk megszáradni, csak utána szeleteljük.