A pilmenyi hasonló az olasz töltött tésztához. Annyi különbséggel, hogy valamilyen ecetes vagy vajas ízesítéssel kínálják. Most egy leves formájában mutatjuk meg, céklával.
Hozzávalók:
A céklaleveshez:
- kb. 1 kg cékla és főzővize
- 1 ek. ecet
- kb. 1 l erős, házi húsleves
- 2 közepes vöröshagyma vajon való „párolmányának” 2/3-a
- 4 dl főzőtejszín
- só
A pilmenyi tésztájához:
- 5 tojás
- kb.60-70 dkg finomliszt (amennyit a tojás felvesz)
- kb. 1 dl víz
- 2 tk. só
A pilmenyi töltelékéhez:
- a húslevesben főtt kb. 1 kg leveshús (marhanyak és sertéscomb vagy lapocka)
- 2 ek. tejföl
- 1 leveseskanál húsleves
- a vajon párolt vöröshagyma 1/3-a
- só, bors
Elkészítés:
A céklát megpucoljuk és félbevágva, 3 tk sóval és 1 ek ecettel annyi vízben tesszük fel főni, amennyi kényelmesen ellepi. Fedő alatt puhára főzzük, ha készen van, félretesszük hűlni, majd lereszeljük a reszelő citromreszelő lukán. A húslevesben főtt húst ledaráljuk/aprítógépben finomra aprítjuk. Hozzáadunk 2 ek tejfölt, ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük, majd merünk hozzá 1 leveseskanál húslevest és a céklaleves hozzávalóinál írt 2 fej vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, majd vajon megpároljuk: ennek 2/3-át a húsmasszához adjuk (a maradék a levesben végzi majd). Jól összegyúrjuk. Elkészítjük a tésztát. A tojásokat enyhén felverjük, sót adunk hozzá, 1 dl vizet és annyi lisztet, hogy rugalmas, közepes keménységű tésztát kapjunk (ehhez kb. 60-70 dkg liszt kell, de ki kell tapasztalni). Jól összegyúrjuk. Ha kész és roppant szerencsések vagyunk, akkor a fent bemutatott eszközzel, a fent leírt módon elkészítjük a kis húsos csomagokat, ha nincs ilyesmink, kézzel próbálkozunk valami derelye/tortellini/ravioli alakú csomagot gyártani (a lényeg, hogy „jól zárjon a csomag szája” és főzés közben ne ússzon ki belőle a húspép). Sós, lobogó vízben a felszínre úszásukat követően még 2-3 percig főzzük. A leveshez a cékla főzőlevet, a húslevest, a reszelt céklát és a vajon párolt hagyma maradékát (2 hagyma 1/3-a) összeforraljuk, a főzőtejszínnel behabarjuk, egyet rottyantunk még rajta és kész is. Levesbetétként pimenyivel tálaljuk, de a pirogot kevés vaj, kevés tejföl és kevés só „rottyantásával” készülő szósszal is befaljuk a leves után.