Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Céklaleves és pilmenyi

A pilmenyi hasonló az olasz töltött tésztához. Annyi különbséggel, hogy valamilyen ecetes vagy vajas ízesítéssel kínálják. Most egy leves formájában mutatjuk meg, céklával.

Hozzávalók:

A céklaleveshez:

  • kb. 1 kg cékla és főzővize
  • 1 ek. ecet
  • kb. 1 l erős, házi húsleves
  • 2 közepes vöröshagyma vajon való „párolmányának” 2/3-a
  • 4 dl főzőtejszín

A pilmenyi tésztájához:

  • 5 tojás
  • kb.60-70 dkg finomliszt (amennyit a tojás felvesz)
  • kb. 1 dl víz
  • 2 tk. só

A pilmenyi töltelékéhez:

  • a húslevesben főtt kb. 1 kg leveshús (marhanyak és sertéscomb vagy lapocka)
  • 2 ek. tejföl
  • 1 leveseskanál húsleves
  • a vajon párolt vöröshagyma 1/3-a
  • só, bors

Elkészítés:

A céklát megpucoljuk és félbevágva, 3 tk sóval és 1 ek ecettel annyi vízben tesszük fel főni, amennyi kényelmesen ellepi. Fedő alatt puhára főzzük, ha készen van, félretesszük hűlni, majd lereszeljük a reszelő citromreszelő lukán. A húslevesben főtt húst ledaráljuk/aprítógépben finomra aprítjuk. Hozzáadunk 2 ek tejfölt, ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük, majd merünk hozzá 1 leveseskanál húslevest és a céklaleves hozzávalóinál írt 2 fej vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, majd vajon megpároljuk: ennek 2/3-át a húsmasszához adjuk (a maradék a levesben végzi majd). Jól összegyúrjuk. Elkészítjük a tésztát. A tojásokat enyhén felverjük, sót adunk hozzá, 1 dl vizet és annyi lisztet, hogy rugalmas, közepes keménységű tésztát kapjunk (ehhez kb. 60-70 dkg liszt kell, de ki kell tapasztalni). Jól összegyúrjuk. Ha kész és roppant szerencsések vagyunk, akkor a fent bemutatott eszközzel, a fent leírt módon elkészítjük a kis húsos csomagokat, ha nincs ilyesmink, kézzel próbálkozunk valami derelye/tortellini/ravioli alakú csomagot gyártani (a lényeg, hogy „jól zárjon a csomag szája” és főzés közben ne ússzon ki belőle a húspép). Sós, lobogó vízben a felszínre úszásukat követően még 2-3 percig főzzük. A leveshez a cékla főzőlevet, a húslevest, a reszelt céklát és a vajon párolt hagyma maradékát (2 hagyma 1/3-a) összeforraljuk, a főzőtejszínnel behabarjuk, egyet rottyantunk még rajta és kész is. Levesbetétként pimenyivel tálaljuk, de a pirogot kevés vaj, kevés tejföl és kevés só „rottyantásával” készülő szósszal is befaljuk a leves után.