Minden konyhának, így a franciáknak is meg van a saját gulyásleveshez hasonlítható ételük. Ilyen a burgundi marharagu is. Igaz, hogy nagyon időigényes, de megéri, mert az omlós marha és a sok íz, ami összefő benne, kárpótol minket mindenért.
Hozzávalók:
- 15 dkg kolozsvári szalonna
- 1 ek olívaolaj
- 1 kg marhahús
- 1 közepes db sárgarépa
- 1 nagy db vöröshagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 evőkanál finomliszt
- 2,5 dl száraz vörösbor
- 4 dl marha alaplé
- 4 dkg sűrített paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál kakukkfű
- 2 babérlevél
- 20 db gyöngyhagyma
- 25 dkg apró csiperkegomba
- 2 ek vaj
- 30 dkg apró burgonya
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A szalonna bőrét levágjuk és félretesszük. Felkockázzuk a szalonnát, és bőrrel együtt, lobogó vízben 10 perc alatt megfőzzük. Ezután kimerjük a vízből, és félretesszük, hogy lecsöpögjön. Egy sütőben is betehető edényben a lecsepegtetett szalonnát 1 ek olívaolajjal zsírjára sütjük, majd kivesszük a szalonna darabokat. Ebben a zsiradékban megpirítjuk a feldarabolt marhahúst. Nem kell átsütni, csak az a cél, hogy minden oldal megpiruljon, ez segít majd abban, hogy omlós legyen a végeredmény. A megsült, megpirult húst egy külön tálba szedjük, és addig ismételjük a műveletet, amíg az összest meg nem pirítottuk. Ha végeztünk a marhahús megpirításával, és kivettük az utolsó adagot is, akkor szintén ugyanebben az edényben megpároljuk a hagymát, majd rádobjuk a felszeletelt répát is.
Ha megpuhultak a zöldségek, akkor elzárjuk a tűzhelyt, és visszaszedjük rá a szalonnát és a húst, majd megszórjuk 1 ek liszttel. Rátesszük az edény tetejét, és jól összerázzuk a meglisztezett ragut. 225 fokra előmelegített sütőben 5 percig pirítjuk. Ha letelt az idő, akkor ugyanezt a műveletet megismételjük: 1 ek liszt, rázás, 5 perc a sütőben. Ha készen vagyunk a második kör lisztezéssel is, akkor visszavesszük a sütőt 150 fokra. A raguhoz hozzáadjuk a szalonna bőrét, a paradicsompürét, belenyomjuk a fokhagymát, kakukkfűvel és babérlevéllel ízesítjük. Hozzáadjuk a húsból sütés után kifolyt levet, majd felöntjük a vörösborral és annyi marhahúslevessel, hogy éppen ellepje a ragut. Lefedjük a marharagut, és sütőben min. 3 órán át főzzük. Érdemes időnként megkavarni, és onnan fogjuk tudni, hogy elkészült, hogy a hús szétomlik, és a szaft már besűrűsödött. Amennyiben már majdnem kész a ragunk, akkor kevés vajhoz hozzáadjuk fél citrom levét, és ha habzani kezd, akkor tesszük bele a gombát és a hagymát. Az elkészült marharaguhoz hozzákeverjük a vajon megpirított gombát és hagymát.