Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Boeuf Bourguignon, avagy Burgundi marharagu

Minden konyhának, így a franciáknak is meg van a saját gulyásleveshez hasonlítható ételük. Ilyen a burgundi marharagu is. Igaz, hogy nagyon időigényes, de megéri, mert az omlós marha és a sok íz, ami összefő benne, kárpótol minket mindenért.

Hozzávalók:

  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kg marhahús
  • 1 közepes db sárgarépa
  • 1 nagy db vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2,5 dl száraz vörösbor
  • 4 dl marha alaplé
  • 4 dkg sűrített paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • 20 db gyöngyhagyma
  • 25 dkg apró csiperkegomba
  • 2 ek vaj
  • 30 dkg apró burgonya
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

A szalonna bőrét levágjuk és félretesszük. Felkockázzuk a szalonnát, és bőrrel együtt, lobogó vízben 10 perc alatt megfőzzük. Ezután kimerjük a vízből, és félretesszük, hogy lecsöpögjön. Egy sütőben is betehető edényben a lecsepegtetett szalonnát 1 ek olívaolajjal zsírjára sütjük, majd kivesszük a szalonna darabokat. Ebben a zsiradékban megpirítjuk a feldarabolt marhahúst. Nem kell átsütni, csak az a cél, hogy minden oldal megpiruljon, ez segít majd abban, hogy omlós legyen a végeredmény. A megsült, megpirult húst egy külön tálba szedjük, és addig ismételjük a műveletet, amíg az összest meg nem pirítottuk. Ha végeztünk a marhahús megpirításával, és kivettük az utolsó adagot is, akkor szintén ugyanebben az edényben megpároljuk a hagymát, majd rádobjuk a felszeletelt répát is.
Ha megpuhultak a zöldségek, akkor elzárjuk a tűzhelyt, és visszaszedjük rá a szalonnát és a húst, majd megszórjuk 1 ek liszttel. Rátesszük az edény tetejét, és jól összerázzuk a meglisztezett ragut. 225 fokra előmelegített sütőben 5 percig pirítjuk. Ha letelt az idő, akkor ugyanezt a műveletet megismételjük: 1 ek liszt, rázás, 5 perc a sütőben. Ha készen vagyunk a második kör lisztezéssel is, akkor visszavesszük a sütőt 150 fokra. A raguhoz hozzáadjuk a szalonna bőrét, a paradicsompürét, belenyomjuk a fokhagymát, kakukkfűvel és babérlevéllel ízesítjük. Hozzáadjuk a húsból sütés után kifolyt levet, majd felöntjük a vörösborral és annyi marhahúslevessel, hogy éppen ellepje a ragut. Lefedjük a marharagut, és sütőben min. 3 órán át főzzük. Érdemes időnként megkavarni, és onnan fogjuk tudni, hogy elkészült, hogy a hús szétomlik, és a szaft már besűrűsödött. Amennyiben már majdnem kész a ragunk, akkor kevés vajhoz hozzáadjuk fél citrom levét, és ha habzani kezd, akkor tesszük bele a gombát és a hagymát. Az elkészült marharaguhoz hozzákeverjük a vajon megpirított gombát és hagymát.