Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az eredeti gőzgombóc

A tésztához:

50 dkg finomliszt
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 csipet só
0,5 citromból nyert citromhéj (reszelve)
1 egész tojás
10 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:

25 dkg szilvalekvár

A tetejére:

10 dkg őrölt mák
5 dkg porcukor

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. Közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen 45 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindegyiket 3-4 cm átmérőjű hurkává sodorjuk. A hurkákat 8-8 egyenlő részre vágjuk. A kis tésztadarabok közepébe 1-1 teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk és gombóccá formáljuk, ügyelve, hogy jól összegömbölygessük, nehogy gőzölés közben kifolyjon a lekvár. A kész kis gombócokat megkenjük olvasztott vajjal. Egy szűrőbetétbe vagy párolótálba rakosgatjuk a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne.
Ráültetjük egy megfelelő méretű lábas tetejére. A lábasban vizet forralunk, majd ha felforrt mérsékeljük a tüzet, annyira, épphogy gyöngyözzön a víz. Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 10-15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat. A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, és porcukros mákot hintünk a tetejére.