Hozzávalók:
50 dkg sertéskaraj egyben
2 ek sótlan vaj
1 ek apróra vágott friss zsálya vagy rozmaring
só
frissen őrölt fekete bors
2 fel lilahagyma
2 ek olívaolaj + a tepsihez
3 gerezd fokhagyma
friss zöldfűszer a tálaláshoz
A sült almához:
2 ek sótlan vaj
2 nagyobb alma
2 ek barna cukor
¼ tk őrölt fahéj
csipetnyi őrölt szerecsendióval
3 ek méz
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a tepsi kikenjük olajjal.
Közepes lángon megolvasztjuk a vajat egy serpenyőben. A húst bedörzsöljük az aprított zsályával, majd sózzuk, borsozzuk. A serpenyőben minden oldalán kicsit megpirítjuk.
A húst áthelyezzük a tepsibe, mellészórjuk a feldarabolt lilahagymát, és ráöntjük a húsból kisült szaftot. Rácsepegtetjük az olívaolajat, egyenletesen rányomjuk a fokhagymát, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
A tepsit lefedjük alufóliával, és közepes hőmérsékleten 40 percen át sütjük. Ekkor kivesszük és mellészórjuk a felszeletelt almát, amit megszórunk a cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval. A fóliával lefedve együtt még 20 percig sütjük, végezetül már nem lefedve visszatoljuk addig, amíg teljesen meg nem puhul a karaj.
A húst felszeletelve a sült almával és hagymával együtt, friss zöldfűszerekkel megszórva tálaljuk.