Hozzávalók:

1 kis fej vöröskáposzta

1 közepes vöröshagyma

1,5 ek vaj

3 közepes burgonya

1 közepes alma

1 ek almaecet

őrölt római kömény ízlés szerint

fahéj ízlés szerint

fehér bors ízlés szerint

só ízlés szerint

1 ek cukor

100 ml főzőtejszín

1,5 l víz

Elkészítés:

A vöröshagymát felszeljük, a vajon megdinszteljük, közben hozzáadjuk a cukrot, és kicsit karamellizáljuk. Közben lereszeljük vagy vékonyra szeljük a lila káposztát, majd rárakjuk a hagymára, hogy párolódjon kicsit.

A krumplit és az almát meghámozzuk, kockára vágjuk, és rátesszük a káposztára. Kicsit hagyjuk még párolódni az egészet, közben ízlés szerint sózzuk, fehér borsozzuk, és mehet bele a római kömény, valamint a fahéj is. Érdemes egy-két kanál almaecetet tenni rá, mert akkor a káposzta gyönyörűen megtartja a lilás színét.

Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. (Nekem kb. másfél liter kellett, de ha nagyon elforr, lehet még pótolni.)

Kb. 30-40 percig főzzük közepes lángon, hogy a káposzta jól megpuhuljon. Ha kész, turmixgépben vagy botmixerrel leturmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre. Hozzákeverjük a főzőtejszínt, és még egyet rottyantunk rajta, közben ízlés szerint tovább fűszerezzük, ha szükséges.

Pirított dióval, napraforgómaggal, extra római köménnyel, petrezselyemmel díszíthetjük.