Hozzávalók:

2 kg savanyú káposzta

1 kg édes káposzta

1 kg csont nélküli marhahús

1 kg disznóhús

füstölt csont – ebből alaplevet készítünk

30 dkg füstölt szalonna

30 dkg házikolbász

2 nagy fej hagyma

2 alma

10 dkg aszalt szilva

egy marék szárított gomba

só, egész bors

köménymag

majoránna

kakukkfű

szegfűbors

borókabogyó

babérlevél

Elkészítés:

A füstölt csontokból először is alaplevet készítünk. Az apróra vágott káposztát és a szintén felvágott savanyú káposztát ebbe a lébe tesszük fel főni a cikkekre darabolt almával együtt.

Egy külön lábosban feltesszük főni a kockára vágott marhahúst és a disznó egy részét, sózzuk, borsozzuk. A sertés másik részét a kiolvasztott füstölt szalonnán, amelyen megpároltuk a hagymákat is, megsütjük.

Emellé dobjuk a karikára felszeletelt házikolbászt. A húsokat beleöntjük a fővő káposztába, a levükkel együtt.

Az előzőleg beáztatott, szárított gombát feldaraboljuk, és a káposztához adjuk, majd jöhetnek a fűszerek.

Ezután beletesszük az aszalt szilvát is. Ha akarjuk megszórhatjuk pirospaprikával és hozzáadhatunk 2-3 evőkanál paradicsompürét is

Ezután az egészet hosszan főzzük, de minimum 2-3 órán át. A hagyományos lengyel recept előírja, hogy másnap ismét főzzük pár órát a bigost.