Hozzávalók:
2 kg savanyú káposzta
1 kg édes káposzta
1 kg csont nélküli marhahús
1 kg disznóhús
füstölt csont – ebből alaplevet készítünk
30 dkg füstölt szalonna
30 dkg házikolbász
2 nagy fej hagyma
2 alma
10 dkg aszalt szilva
egy marék szárított gomba
só, egész bors
köménymag
majoránna
kakukkfű
szegfűbors
borókabogyó
babérlevél
Elkészítés:
A füstölt csontokból először is alaplevet készítünk. Az apróra vágott káposztát és a szintén felvágott savanyú káposztát ebbe a lébe tesszük fel főni a cikkekre darabolt almával együtt.
Egy külön lábosban feltesszük főni a kockára vágott marhahúst és a disznó egy részét, sózzuk, borsozzuk. A sertés másik részét a kiolvasztott füstölt szalonnán, amelyen megpároltuk a hagymákat is, megsütjük.
Emellé dobjuk a karikára felszeletelt házikolbászt. A húsokat beleöntjük a fővő káposztába, a levükkel együtt.
Az előzőleg beáztatott, szárított gombát feldaraboljuk, és a káposztához adjuk, majd jöhetnek a fűszerek.
Ezután beletesszük az aszalt szilvát is. Ha akarjuk megszórhatjuk pirospaprikával és hozzáadhatunk 2-3 evőkanál paradicsompürét is
Ezután az egészet hosszan főzzük, de minimum 2-3 órán át. A hagyományos lengyel recept előírja, hogy másnap ismét főzzük pár órát a bigost.