Hozzávalók:

15 dkg liszt

4 dl tej

1 dl tejföl

2 szál petrezselyem

40 dkg sertés hús (cserélhető borjúcombra, csirkére is)

1 közepes hagyma

1 zöldpaprika

1 paradicsom

2 ek olaj

1 kk pirospaprika

3 tojás

Elkészítés:

A hortobágyi húsos palacsinta elkészítéséhez első lépésként a választott húst leöblítjük, apróra felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, elnegyedeljük.

A hagymát 2 evőkanál olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a húst, erős tűzön kissé megpirítjuk.

Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk a felpirított húst a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, összekeverjük, visszatesszük a tűzre, és fedő alatt, a saját levében körülbelül 25-30 perc alatt puhára pároljuk.

A sós palacsinta elkészítéséhez simára keverjük a lisztet a tojásokkal és 1 csipet sóval, apránként hozzáadjuk a tejet, végül a maradék 2 evőkanál olajat. Lefedjük, és fél órát pihentetjük. A tésztából 12 palacsintát sütünk. Tányérral/fedővel letakarva melegen tartjuk.

Kiszedjük a megfőtt húst a levéből, apróra összevágjuk vagy megdaráljuk. A hús főzőlevében elkeverünk 3 deci tejfölt, összeforraljuk, és annyit adunk belőle a húshoz, hogy jól kenhető masszát kapjunk.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A húsos töltelékkel megkenjük a palacsintákat, batyuszerűen felhajtjuk, összetekerjük, és tűzálló tálba sorakoztatjuk mindet.

Megöntözzük a maradék tejfölös-paprikás mártással, és a sütőben jól átforrósítjuk. Meglocsoljuk a palacsinták tetejét a maradék tejföllel, és petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk.