Hozzávalók:

8 articsóka

10 dkg friss spenót

5 dkg frissen reszelt parmezán sajt

2 tojássárgája

3 evőkanál étkezési keményítő

5 dkg vaj

1 citrom leve

1,5 l zöldség alaplé

kevés olívaolaj

ízlés szerint só

Elkészítés:

Levágjuk az articsókák tetejét, majd levesszük a külső, kemény leveleket. Hosszában félbevágjuk, majd negyedekbe, és eltávolítjuk a belső bolyhos rést. Citromos vízbe tesszük, nehogy megbarnuljanak.

A vajat felolvasztjuk egy nagy serpenyőben közepes lángon, rászórjuk a keményítőt, és kevergetve pár percig pirítjuk. Hozzátesszük a lecsepegtetett articsókákat, felöntjük a levessel, és nagyjából 25 percen át főzzük.

Ha az articsóka alsó része is átfőtt, akkor turmixgépben lepürésítjük, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott friss spenótot. Sózzuk ízlés szerint, majd átszűrjük. Végül hozzáadjuk a tojássárgákat és a reszelt sajtot, és fakanállal jól összekeverjük. Forrón, parmezán forgáccsal megszórva tálaljuk.