A szlovák konyha legalább annyira széleskörű a gasztronómiáját tekintve, mint a magyar. A Bratislavské rožky, pontosabban a pozsonyi kifli nálunk is nagyon jól ismert desszert. Diós és mákos variációkban szoktuk készíteni. Nem csak finom édesség, sokáig el is áll. Már ha nem kapkodja el a család…
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 2 tojás
- 5 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tej
- csipetnyi só
A diótöltelékhez:
- 30 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- citromhéj
- 10 dkg mazsola
A máktöltelékhez:
- 30 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 3 dl tej
- vaníliás cukor vagy citromhéj
- 5 dkg liszt vagy búzadara
Elkészítés:
A diótöltelékhez a cukorból 3 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, beleöntjük a darált diót, és a tűzről levéve hozzákeverjük a többi hozzávalót is. A máktöltelékhez a tejet felforraljuk, hozzáöntjük a búzadarával elkevert mákot, majd a cukrot. Tehetünk bele mazsolát is. A tésztához élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, tojásokkal, porcukorral, tejjel és sóval és jól összedolgozzuk. Letakarva két órát pihentetjük. Utána mintegy 30 kis golyóra osztjuk, azokat oválisra kinyújtjuk, a széleiken fél centimétert szabadon hagyva dió- vagy máktöltelékkel megkenjük, felsodorjuk és a végeit behajtva kifliket formálunk. A kifliket sütőlemezre tesszük, felvert egész tojással megkenjük, ismét kelesztjük, tojásfehérjével átkenjük, fél órát hideg helyen hűtjük. Közepesen meleg sütőben megsütjük.