Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Bratislavské rožky – Pozsonyi kifli

A szlovák konyha legalább annyira széleskörű a gasztronómiáját tekintve, mint a magyar. A Bratislavské rožky, pontosabban a pozsonyi kifli nálunk is nagyon jól ismert desszert. Diós és mákos variációkban szoktuk készíteni. Nem csak finom édesség, sokáig el is áll. Már ha nem kapkodja el a család…

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • csipetnyi só

A diótöltelékhez:

  • 30 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • citromhéj
  • 10 dkg mazsola

A máktöltelékhez:

  • 30 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • vaníliás cukor vagy citromhéj
  • 5 dkg liszt vagy búzadara

Elkészítés:

A diótöltelékhez a cukorból 3 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, beleöntjük a darált diót, és a tűzről levéve hozzákeverjük a többi hozzávalót is. A máktöltelékhez a tejet felforraljuk, hozzáöntjük a búzadarával elkevert mákot, majd a cukrot. Tehetünk bele mazsolát is. A tésztához élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, tojásokkal, porcukorral, tejjel és sóval és jól összedolgozzuk. Letakarva két órát pihentetjük. Utána mintegy 30 kis golyóra osztjuk, azokat oválisra kinyújtjuk, a széleiken fél centimétert szabadon hagyva dió- vagy máktöltelékkel megkenjük, felsodorjuk és a végeit behajtva kifliket formálunk. A kifliket sütőlemezre tesszük, felvert egész tojással megkenjük, ismét kelesztjük, tojásfehérjével átkenjük, fél órát hideg helyen hűtjük. Közepesen meleg sütőben megsütjük.