Hozzávalók:
A tortalaphoz:
20 dkg csokis keksz
11 dkg vaj
A krémhez:
60 dkg natúr krémsajt
12 dkg cukor
2 dkg rizsliszt
1 kk sütőpor
3 tojás
2 ek tejföl
1 kk vanília aroma
A karamellszószhoz:
12,5 dkg cukor
2 ek víz
75 ml habtejszín
2,5 dkg vaj
1 csipet só
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
Közben elkészítjük az alapot. A vajat megolvasztjuk, a kekszet apró darabokra törjük, majd a kettőt jól összekeverjük. Egy 27 cm átmérőjű tortaformát jól kivajazunk, majd a kekszes keveréket egyenletesen belelapogatjuk.
Betesszük a sütőbe, majd 15 percig sütjük, hogy ropogós legyen az alapunk.
Közben a krém hozzávalóit összekeverjük és jól összedolgozzuk.
Ha a keksz alapunk kész, óvatosan ráöntjük a krémet, szépen spatula vagy kés segítségével elsimítjuk, majd visszatesszük a 170 fokos sütőbe 15 percre, ezután levesszük 120 fokra és addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna lesz.
Amíg sül, elkészítjük a kamaramell szószt. A cukrot és a vizet elkeverjük egy edényben, közepes tűzön addig melegítjük, míg a cukor felolvad. Ezután magasabb hőfokon aranybarnára karamellizáljuk. Nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni. Tartsuk szemmel, nehogy túl sötét legyen. Amikor elérte a megfelelő színt, félrehúzzuk, és óvatosan hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és a sót. Visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett homogenizáljuk. Hűlés közben sűrűsödni fog. Ekkor öntjük a tortára.
A tortát a formában betesszük a hűtőbe egy napra, majd amikor az ízek összeértek, tálaljuk.