Decemberi lapszámunkban a már megjelent Zümmögés a konyhában, Vida József és Rúzsa Magdi szakácskönyvéből szuper recepteket találtok. Mindegyiknek van egy közös pontja, mégpedig a méz.

Hozzávalók:

A sonkához:

2 dl langyos víz

40 dkg kötözött sonka

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 db babérlevél

5 dkg reszelt torma

1 kk só

1 dkg majonéz

½ ek tejszín

1 ek méz

A tésztához:

2 dl langyos víz

3,5 dkg olvasztott vaj

2 db tojás

20 dkg liszt + ½ dkg

1 dkg élesztő

1 kk cukor

1 csapott kk só

A kalácstésztához:

1,5 dl tej

1 csapott tk cukor

2 dkg élesztő

32,5 dkg liszt

1,5 tk só

2 db tojás

1,5 ek zsír

A kenéshez:

olvasztott zsír

Elkészítés:

A sonkát felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és egészben a vízhez adjuk a babérlevéllel együtt. Fedő alatt kis lángon puhára főzzük kb. 1 óra alatt. Saját levében hagyjuk langyosra hűlni.

Lereszeljük a tormát, és besózzuk. A majonézt összekeverjük a tormával és a tejszínnel.

Közben elkészítjük a tésztát. 2 dl langyos vizet, a felolvasztott vajat és a tojást, a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót, ebben a sorrendben, a dagasztógépbe tesszük, és homogénre dagasztjuk. Ezután kb. 30 percig langyos helyre tesszük kelni.

A sonkát kiemeljük a vízből, leszedjük róla a kötözőt, és szárazra töröljük. A megkelt tésztát nem túl vékony téglalapalakúra nyújtjuk, hogy a felső és az alsó széle majd egymásra hajtva betakarja a sonkát. A tészta közepére tesszük a mézzel megkent sonkát. A tészta hosszanti széleit egymásra ráhajtjuk. Az oldalt kilógó széleket levágjuk úgy, hogy két oldalt kb. 2-2 cm megmaradjon. A kétoldalt lévő tésztaszéleket a sonka alá hajtjuk. A levágott részekből hosszú rudat sodrunk, és a tészta tetejét díszítjük vele. Megkenjük tojással. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és 35–40 percig sütjük.

Nekilátunk a kalácsnak. Cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval, 1 tojással tésztát dagasztunk belőle (fontos, hogy a hozzávalók azonos, kb. szobahőmérsékletűek legyenek). Duplájára kelesztjük. Ha megkelt, akkor a tésztát 3 részre osztjuk, kisodorjuk, megkenjük olvasztott zsírral, feltekerjük, mint a bejglit, és összefonjuk hármas fonással. Sütőpapíros tepsibe fektetjük, langyos helyen ismét a duplájára kelesztjük. Tetejét megkenjük a másik tojással, és 180 fokos sütőben 45 perc alatt szép pirosra sütjük (gőzös sütőben). A tormás-tejszínes majonézt kínáljuk mellé, kakukkfűvel díszíthetjük.