Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Tésztában sült mézes sonka tejszínes tormával és zsíros kaláccsal

Decemberi lapszámunkban a már megjelent Zümmögés a konyhában, Vida József és Rúzsa Magdi szakácskönyvéből szuper recepteket találtok. Mindegyiknek van egy közös pontja, mégpedig a méz.

Hozzávalók:

A sonkához:

2 dl langyos víz

40 dkg kötözött sonka

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 db babérlevél

5 dkg reszelt torma

1 kk só

1 dkg majonéz

½ ek tejszín

1 ek méz

A tésztához:

2 dl langyos víz

3,5 dkg olvasztott vaj

2 db tojás

20 dkg liszt + ½ dkg

1 dkg élesztő

1 kk cukor

1 csapott kk só

A kalácstésztához:

1,5 dl tej

1 csapott tk cukor

2 dkg élesztő

32,5 dkg liszt

1,5 tk só

2 db tojás

1,5 ek zsír

A kenéshez:

olvasztott zsír

Elkészítés:

A sonkát felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és egészben a vízhez adjuk a babérlevéllel együtt. Fedő alatt kis lángon puhára főzzük kb. 1 óra alatt. Saját levében hagyjuk langyosra hűlni.

Lereszeljük a tormát, és besózzuk. A majonézt összekeverjük a tormával és a tejszínnel.

Közben elkészítjük a tésztát. 2 dl langyos vizet, a felolvasztott vajat és a tojást, a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót, ebben a sorrendben, a dagasztógépbe tesszük, és homogénre dagasztjuk. Ezután kb. 30 percig langyos helyre tesszük kelni.

A sonkát kiemeljük a vízből, leszedjük róla a kötözőt, és szárazra töröljük. A megkelt tésztát nem túl vékony téglalapalakúra nyújtjuk, hogy a felső és az alsó széle majd egymásra hajtva betakarja a sonkát. A tészta közepére tesszük a mézzel megkent sonkát. A tészta hosszanti széleit egymásra ráhajtjuk. Az oldalt kilógó széleket levágjuk úgy, hogy két oldalt kb. 2-2 cm megmaradjon. A kétoldalt lévő tésztaszéleket a sonka alá hajtjuk. A levágott részekből hosszú rudat sodrunk, és a tészta tetejét díszítjük vele. Megkenjük tojással. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és 35–40 percig sütjük.

Nekilátunk a kalácsnak. Cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval, 1 tojással tésztát dagasztunk belőle (fontos, hogy a hozzávalók azonos, kb. szobahőmérsékletűek legyenek). Duplájára kelesztjük. Ha megkelt, akkor a tésztát 3 részre osztjuk, kisodorjuk, megkenjük olvasztott zsírral, feltekerjük, mint a bejglit, és összefonjuk hármas fonással. Sütőpapíros tepsibe fektetjük, langyos helyen ismét a duplájára kelesztjük. Tetejét megkenjük a másik tojással, és 180 fokos sütőben 45 perc alatt szép pirosra sütjük (gőzös sütőben). A tormás-tejszínes majonézt kínáljuk mellé, kakukkfűvel díszíthetjük.