Hozzávalók:

A tésztához:

20 dkg liszt

10 dkg vaj

5 dkg porcukor

2 ek tejföl

1 tk sütőpor

csipet só

A töltelékhez:

30 dkg darált mák

8 dkg porcukor

2 ek búzadara

2 dl tej

reszelt citromhéj (kandírozott narancshéj is lehet)

barack- vagy meggylekvár a töltelék alá

A tetejére:

4 tojásfehérje

20 dkg cukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, először a lisztet tesszük tálba a vajjal, a két tenyerünk között összemorzsoljuk, amíg már nem maradnak a keverékben nagyobb vajdarabok. Belekeverjük a porcukrot, a sütőpor és a sót, majd a tejföllel tésztává gyúrjuk. Nem kell pihentetni, egyből kinyújtjuk, és egy sütőpapírral borított 29 cm átmérőjű piteformába tesszük a tésztát, szépen felnyomkodva a perem felső széléig. Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra, és kb. 15 percig elősütjük.

A töltelékhez összekeverjük egy edényben a mákot, a porcukrot, a búzadarát, a citromhéjat (kandírozott narancshéjat), felforraljuk a tejet egy kis lábasban, majd beleöntjük ezt a keveréket, és jó alaposan elkeverjük.

Az elősütött tésztára kenünk egy kis lekvárt, belesimítjuk a tölteléket, és még öt percre visszatoljuk a sütőbe.

A tojásfehérjékből a cukorral habot verünk, olyat, ami fényes, már nem folyik, de még nem is túl kemény. Habzsákba töltjük, amire fél centis nyílást vágunk, majd csúcsokat nyomunk a máktöltelékre. Mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 110 fokosra, és 35 percre még egyszer visszatoljuk a sütit.