Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Habos mákos csoda

Hozzávalók:

A tésztához:

20 dkg liszt

10 dkg vaj

5 dkg porcukor

2 ek tejföl

1 tk sütőpor

csipet só

A töltelékhez:

30 dkg darált mák

8 dkg porcukor

2 ek búzadara

2 dl tej

reszelt citromhéj (kandírozott narancshéj is lehet)

barack- vagy meggylekvár a töltelék alá

A tetejére:

4 tojásfehérje

20 dkg cukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, először a lisztet tesszük tálba a vajjal, a két tenyerünk között összemorzsoljuk, amíg már nem maradnak a keverékben nagyobb vajdarabok. Belekeverjük a porcukrot, a sütőpor és a sót, majd a tejföllel tésztává gyúrjuk. Nem kell pihentetni, egyből kinyújtjuk, és egy sütőpapírral borított 29 cm átmérőjű piteformába tesszük a tésztát, szépen felnyomkodva a perem felső széléig. Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra, és kb. 15 percig elősütjük.

A töltelékhez összekeverjük egy edényben a mákot, a porcukrot, a búzadarát, a citromhéjat (kandírozott narancshéjat), felforraljuk a tejet egy kis lábasban, majd beleöntjük ezt a keveréket, és jó alaposan elkeverjük.

Az elősütött tésztára kenünk egy kis lekvárt, belesimítjuk a tölteléket, és még öt percre visszatoljuk a sütőbe.

A tojásfehérjékből a cukorral habot verünk, olyat, ami fényes, már nem folyik, de még nem is túl kemény. Habzsákba töltjük, amire fél centis nyílást vágunk, majd csúcsokat nyomunk a máktöltelékre. Mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 110 fokosra, és 35 percre még egyszer visszatoljuk a sütit.