Előételek rovatunkban gyakran olyan ételeket is válogatunk, amelyek kiválóak lehetnek vendégváró falatoknak. Most egy ilyennek a receptjét mutatjuk meg, ami előre is elkészíthető, és kisül addig, amíg az aperitifek elfogynak. A lazacos mini quiche tuti megállja a helyét bármilyen alkalomra.

Hozzávalók:

1 csomag készre nyújtott leveles tészta

10 dkg füstölt lazac

1/2 póré

1 ek vaj vagy margarin

1 ek apróra vágott snidling

1 tejföl

1 tojás

fehér bors

kevés vaj a muffinformához

Elkészítés:

A muffinforma mélyedéseit vékonyan kikenjük vajjal.

A pórét (használjuk a fehér részét) meghámozzuk, felvágjuk vékony karikákra. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és megdinszteljük rajta 5 percen át a pórét, ezután hagyjuk kihűlni.

A tojást lazán felverjük, elkeverjük a tejföllel és a snidlinggel, sóval és borssal fűszerezzük. A lazacot csíkokra felvágjuk.

A tésztából készítsünk 12 db akkora kört, amely kitölti a muffin mélyedéseket úgy, hogy kevés pereme is legyen. A tésztát egyenként a mélyedésekbe helyezzük, megszúrjuk néhány helyen villával.

Minden tésztára teszünk a csíkokra vágott lazacból és a párolt póréból, végül egyenletesen elosztjuk rajta a tejfölös öntetet a mélyedések között. A mini lepényeket 190 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük.

Ha kész, hagyjuk röviden hűlni a formában, majd a széleken késsel fellazítva óvatosan kiemeljük a lepényeket.