Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Mogyoró: elhízás ellen, vitaminbomba, fontos része a táplálkozásnak

A szeptemberi lapszámunk életmód rovatában a mogyoró kapta a főszerepet. Kevesen tudják, hogy nem csak finom, de egészséges rágcsálnivaló. Telítetlen zsírsavakban gazdag, így jót tesz a szívbetegségben szenvedőknek. Számtalan vitamin és ásványi anyag található benne. Azonban a diétázóknak vigyáznia kell vele, hiszen igen magas a kalóriatartalma.

Sokan nem a sós, pörkölt változatát kedvelik, hanem a mézédes: mogyorókrémet. Ehhez mutatunk egy receptet, mellyel otthon is el lehet készíteni.

Mogyorókrém, azaz nutella házilag

Hozzávalók:

20 dkg mogyoró

20 dkg étcsokoládé

5 dkg tejcsokoládé

1 evőkanál porcukor (vagy nyírfacukor, stevia)

3 evőkanál vaj

3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

1 csipet só

Elkészítés:

A mogyorót egy száraz serpenyőben megpirítjuk folyamatosan rázogatva, hogy egyik oldal se égjen meg. Konyharuhára öntjük, és ledörzsöljük barna héját. Aprítóba tesszük, és krémessé őröljük. Hozzáadjuk a vajat, a kakaóport, a cukrot, a csipet sót, és 2-3 perc alatt krémesre keverjük.

Közben gőz fölött összeolvasztjuk a kétféle csokoládét, és a mogyorós masszához adjuk, tovább mixeljük, amíg tökéletesen elkeveredik.

Üvegbe töltjük, érdemes hűvösebb helyen tárolni, fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyni, hogy kenhetővé lágyuljon. (Ebből a mennyiségből kb. fél liter csokis mogyorókrém lesz.)