A szeptemberi lapszámunk életmód rovatában a mogyoró kapta a főszerepet. Kevesen tudják, hogy nem csak finom, de egészséges rágcsálnivaló. Telítetlen zsírsavakban gazdag, így jót tesz a szívbetegségben szenvedőknek. Számtalan vitamin és ásványi anyag található benne. Azonban a diétázóknak vigyáznia kell vele, hiszen igen magas a kalóriatartalma.
Sokan nem a sós, pörkölt változatát kedvelik, hanem a mézédes: mogyorókrémet. Ehhez mutatunk egy receptet, mellyel otthon is el lehet készíteni.
Mogyorókrém, azaz nutella házilag
Hozzávalók:
20 dkg mogyoró
20 dkg étcsokoládé
5 dkg tejcsokoládé
1 evőkanál porcukor (vagy nyírfacukor, stevia)
3 evőkanál vaj
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 csipet só
Elkészítés:
A mogyorót egy száraz serpenyőben megpirítjuk folyamatosan rázogatva, hogy egyik oldal se égjen meg. Konyharuhára öntjük, és ledörzsöljük barna héját. Aprítóba tesszük, és krémessé őröljük. Hozzáadjuk a vajat, a kakaóport, a cukrot, a csipet sót, és 2-3 perc alatt krémesre keverjük.
Közben gőz fölött összeolvasztjuk a kétféle csokoládét, és a mogyorós masszához adjuk, tovább mixeljük, amíg tökéletesen elkeveredik.
Üvegbe töltjük, érdemes hűvösebb helyen tárolni, fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyni, hogy kenhetővé lágyuljon. (Ebből a mennyiségből kb. fél liter csokis mogyorókrém lesz.)