Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Szilvás tarte tatin

Biztosan sokak számára ismert a tarte tatin, vagyis a fordított gyümölcsös torta. Számos gyümölcsből készíthető, ezúttal a szilváé lett a főszerep. Zamatos, szaftos, édes, amit még egy kis tejszínhabbal nyakon önthetünk, hogy teljes legyen az élmény.

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 60 dkg szilva
  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 75 ml olaj
  • 150 ml tej
  • 1/2 tasak
  • 1 kk fahéj

A tetejére:

  • 2-3 ek baracklekvár

Elkészítés:

A szilvákat megmossuk, félbe vágjuk, a magokat kiszedjük. Egy huszonöt centiméter átmérőjű tortaformát előkészítünk. A vajat tíz dkg cukorral egy lábasban lassú tűzön karamellizáljuk. Levesszük a tűzről, a tortaformába öntjük, és kirakjuk a félbe vágott szilvákkal, vágott felükkel lefelé. Egy tálban a tojásokat a másik tíz dkg cukorral habosra keverjük, felváltva hozzáadjuk az olajat és a tejet, majd a sütőporral, fahéjjal elkevert lisztet is több részben beleforgatjuk. A masszát egyenletesen elosztjuk a szilvákon, majd 180 fokon megsütjük, közben fogpiszkáló próbával ellenőrizzük. Miután kivettük a sütőből, tíz percet a formában hagyjuk, majd egy tortatálat ráhelyezve a tortát a tálra átfordítjuk, és a felmelegített baracklekvárral lekenjük. Miután kihűlt, szeleteljük.