Biztosan sokak számára ismert a tarte tatin, vagyis a fordított gyümölcsös torta. Számos gyümölcsből készíthető, ezúttal a szilváé lett a főszerep. Zamatos, szaftos, édes, amit még egy kis tejszínhabbal nyakon önthetünk, hogy teljes legyen az élmény.

Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 60 dkg szilva
- 2 tojás
- 20 dkg liszt
- 75 ml olaj
- 150 ml tej
- 1/2 tasak
- 1 kk fahéj
A tetejére:
- 2-3 ek baracklekvár
Elkészítés:
A szilvákat megmossuk, félbe vágjuk, a magokat kiszedjük. Egy huszonöt centiméter átmérőjű tortaformát előkészítünk. A vajat tíz dkg cukorral egy lábasban lassú tűzön karamellizáljuk. Levesszük a tűzről, a tortaformába öntjük, és kirakjuk a félbe vágott szilvákkal, vágott felükkel lefelé. Egy tálban a tojásokat a másik tíz dkg cukorral habosra keverjük, felváltva hozzáadjuk az olajat és a tejet, majd a sütőporral, fahéjjal elkevert lisztet is több részben beleforgatjuk. A masszát egyenletesen elosztjuk a szilvákon, majd 180 fokon megsütjük, közben fogpiszkáló próbával ellenőrizzük. Miután kivettük a sütőből, tíz percet a formában hagyjuk, majd egy tortatálat ráhelyezve a tortát a tálra átfordítjuk, és a felmelegített baracklekvárral lekenjük. Miután kihűlt, szeleteljük.