Az olasz gasztronómia számos csodát tartogat. Nem csak sós ételek, hanem desszertek tekintetében is. Ilyen a tradicionális, mennyei töltött cannolojuk is.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 8 dkg zsír
- 2 tojás
- fél dl muskotályos fehérbor
- 1 csipet só
- fél vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg ricotta
- 18 dkg cukor
- cukrozott narancshéj
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A lisztet deszkára öntjük, mélyedést formálunk a közepébe, ide adagoljuk a zsírt, 3 dkg cukrot, a bort és a tojásokat. Összegyúrjuk, majd 1 órát pihentetjük. Kinyújtjuk a tésztát, majd feldaraboljuk kb. 8×8 cm-es darabokra, kicsit még nyújtunk rajta, majd a csövekre csavarjuk a tésztadarabokat (lépésről lépésre lásd a folyamatot a képgalériában!). Bőséges mennyiségű olajat melegítünk, beletesszük a tésztával beburkolt csöveket, és aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, lecsúsztatjuk a tésztát a csövekről. A töltelékhez összekeverjük a ricottát 15 dkg cukorral és a vaníliapéppel, ha szükséges, 1-2 kanál tejszínt adunk hozzá, hogy krémesebb legyen. Végül hozzáadjuk a cukrozott narancshéjat. Habzsákba kanalazzuk a krémet, majd megtöltjük a kihűlt tésztákat.